Foto: LETA

Jelgavā gripas intensitāte sasniegusi 254 saslimušos uz 100 000 iedzīvotāju, tāpēc Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) pirmdien izsludinājis gripas epidēmijas sākumu, informē centrs.

Saskaņā ar valdības noteikumiem gripas epidēmiju izsludina, ja vienā no teritorijām saslimstības intensitāte vienas nedēļas laikā pārsniedz 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

LIC informē, ka gripas monitoringa ambulatorās iestādēs laikā no 27.februāra līdz 5.martam vērsies 41 pacients ar raksturīgiem gripas klīniskiem simptomiem. Gripas intensitāte Latvijā sasniedza vidēji 38 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, pieaugusi vairāk kā divas reizes.

Gripas izplatības pieauguma tendence tika novērota Jelgavā, Jūrmalā un Rīgā.

Stacionārās monitoringa iestādes informēja, ka aizvadītajā nedēļā stacionēto pacientu skaits pieauga - hospitalizēti 44 pacienti ar aizdomām par gripu un pieci pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju.

LIC laboratorijā pagājušajā nedēļā izmeklēts 301 respiratorais paraugs - noteikti 68 A tipa gripas vīrusi un 1 B tipa gripas vīruss.
Mediķi atgādina, ka gripa sākas pēkšņi ar paaugstinātu temperatūru, pat līdz 39 - 40 grādiem, galvassāpēm, laušanas sajūtu kaulos un muskuļos, sausu klepu. Tai var būt arī nopietnas komplikācijas, tādas kā pneimonija, bronhīts, vidusauss iekaisums, miokardīts un citas.

Gripas apdraudējuma laikā svarīgi ievērot personīgo higiēnu, tai skaitā biežāku roku mazgāšanu, it īpaši pēc saskarsmes ar saslimušo cilvēku. Svarīgi, lai pats saslimušais apzinātos, ka neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var inficēt savus kolēģus, tuviniekus, visus apkārtējos, kas atrodas vienā telpā.

Organisma pretošanās spējas ir noteicošais faktors tam, kā noritēs slimība, tādēļ ir ļoti svarīgi visos iespējamos veidos šo pretošanās spēju stiprināt. Ja cilvēks izlemj potēties pret gripu, jārēķinās, ka imunitāte izstrādāsies divu nedēļu laikā. Noteikti ieteicams ierobežot atrašanos lielos cilvēku pūļos, pēc iespējas biežāk vēdināt telpas, lai samazinātos vīrusu koncentrācija telpās, kur uzturamies. Biežāk nekā ierasts jāmazgā rokas, jo vīrusi organismā viegli var iekļūt ar rokām aizskarot muti un degunu. Ieteicams arī telpās mitrināt gaisu. Vairāk nekā ierasts dzert šķidrumu, ēst vitamīniem bagātus produktus. Ja mājās jau kāds ir saslimis, tad nevakcinētām personām, kas pieder riska grupām, ieteicams profilaktiski lietot pretgripas medikamentus, iepriekš gan konsultējoties ar ģimenes ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!