Foto: edijsfoto.lv
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) reorganizācijas process, kuram jānoslēdzas 1.aprīlī, līdz šim noritējis bez sarežģījumiem un viss "vairāk vai mazāk" noticis, kā bija plānots, sacīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Visiem LIC darbiniekiem VM piedāvājusi darba vietu Slimību profilakses un kontroles centrā vai arī Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcas blokā. No aptuveni 1000 LIC darbiniekiem līgumus izlēma nepārslēgt 12 cilvēki, tostarp divas medicīnas māsas un viens māsa palīgs, pastāstīja Šneiders. Pārējie darbinieki, kas izvēlējās neparakstīt līgumus, bija atbalsta un tehniskais personāls.

Pirmdien, 2.aprīlī, darbu sāk jaunizveidotā iestāde - Slimību profilakses un kontroles centrs, kas no LIC pārņem sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomas funkcijas. Slimību profilakses un kontroles centrs pārņems arī Nacionālā veselības dienesta un Veselības inspekcijas funkcijas, kas saistās ar sabiedrības veselības monitoringu.

Centrā kopumā būs 149 štata vieta, ieskaitot arī epidemiologus reģionos. Slimību profilakses un kontroles centrā strādās esošie LIC un vairāki Nacionālā veselības dienesta darbinieki. Dažas štata vietas tika pārņemtas arī no Veselības inspekcijas.

Uz Slimību profilakses un kontroles centra direktora amatu VM ir izsludinājusi konkursu, pieteikšanās kuram noslēdzas 11.aprīlī. Pagaidām Slimību profilakses un kontroles centru vadīs direktora pienākumu izpildītāja Iveta Gavare, kas patlaban ir Nacionālā veselības dienesta Pētniecības un statistikas departamenta vadītāja. Šneiders norādīja, ka centrs atradīsies bijušajās Veselības ekonomikas centra telpās, Duntes ielā.

Savukārt ar infekcijas slimību ārstniecību saistītās funkcijas ar 1.aprīli tiek nodotas Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai. Par Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galveno ārsti iecelta līdzšinējā LIC direktore Baiba Rozentāle, kas viņai piedāvāto amatu vērtēja kā "ļoti adekvātu". Ar 1.aprīli Rīgas Austrumu slimnīcas tiešā pakļautībā būs arī Tuberkulozes un plaušu slimību klīnika.

Gan klīnikas, gan stacionāru atrašanas vieta netiks mainīta, un pacienti turpinās saņemt tos pašus pakalpojumus tajās pašās telpās. VM pārstāvis arī skaidroja, ka budžets ārstniecības funkciju nodrošināšanai pēc LIC reorganizācijas nemainīsies un līdzšinējām LIC struktūrvienībām tiks atvēlēts tāds pats finansējums.

Arī Rozentāle iepriekš pauda viedokli, ka LIC reorganizācija pacientus neietekmēs.

Jau ziņots, ka pret iestādes reorganizāciju iebilda LIC arodkomiteja, kas arī rīkoja protesta akciju, kā arī amatpersonām un valdībai tika sūtītas vēstules ar aicinājumu nepieļaut reorganizāciju. Tomēr valdība atbalstīja LIC reorganizāciju.

LIC reorganizāciju VM pamatoja ar to, ka patlaban sabiedrības veselības veicināšanas un slimību profilakses funkcijas netiek īstenotas pietiekošā apmērā. Tādēļ LIC reorganizācijas rezultātā plānots izveidot tādu institūciju, kuras pamatfunkcija ir sabiedrības veselība, vienlaikus novēršot funkciju dublēšanos sabiedrības veselības uzraudzības jautājumos VM padotības iestādēs.

Reorganizācija īstenota par veselības aprūpes nozarei piešķirtajiem budžeta līdzekļiem, un, izveidojot Slimību profilakses un kontroles centru, kopējais amata vietu skaits VM padotības iestādēs nepalielināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!