Foto: DELFI
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologu apkopotie gripas monitoringa dati liecina, ka gripas izplatība Latvijā ir sporādiska. Pagājušā gada pēdējā nedēļā ar gripas klīniskiem simptomiem vērsušies divi pacienti Jūrmalā, bet, ņemot vērā epidemioloģiskos datus, var prognozēt, ka tuvākajās nedēļās gripas izplatība Latvijā pieaugs, informēja LIC.

Saslimstība ar gripu vidēji Latvijā – 2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, informē LIC epidemioloģe Raina Nikiforova.

LIC laboratorijas dati liecina, ka aizvadītā gada 52.nedēļā no 153 izmeklētajiem slimnieku paraugiem gripas vīrusi noteikti četros paraugos. Visi četri saslimušie ir bērni vecumā no 1 līdz 4 gadiem, kuri tika stacionēti Rīgas slimnīcās.

Ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) ambulatorajās monitoringa iestādēs kopumā vērsušos pacientu skaits samazinājies par 18%. Tomēr saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām par 43% pieaugusi Jūrmalā, par 28% - Rēzeknē, Valmierā šī infekcija pieaugusi par 25%. Visaugstākā saslimstība bija vērojama Rēzeknē Jelgavā un Rīgā.

Pasaules Veselības organizācijas apkopotās ziņas par situāciju Eiropas reģiona valstīs 51.nedēļā, liecina, ka par lokālu gripas izplatību ziņojusi Itālija, bet par sporādisku gripas izplatību ziņojušas 13 valstis (Austrija, Čehijas Republika, Francija, Islande, Latvija, Portugāle, Rumānija, Spānija, Skotija, Krievijas Federācija, Uzbekistāna, Tadžikistāna, Azerbaidžāna). Gripas pozitīvo paraugu īpatsvars Eiropas valstīs, salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu, ir pieaudzis no 5% līdz 8%.

LIC infektologi atgādina, ka gripa ir akūta un sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Lielākoties gripa norit vieglā formā un veseliem cilvēkiem neizraisa nekādus veselības sarežģījumus. Parasti aizdomas par gripu rodas, ja saslimšana sākas pēkšņi, ar galvassāpēm, drudzi, paaugstinās temperatūra, saslimušajam ir kaulu "laušanas" sajūta, parādās "aizlikts" deguns bez iesnām, ko nereti pavada sauss, rejošs klepus. Gripa ir viena no infekcijām, kas ļoti strauji izplatās, izraisa dažādas komplikācijas, tostarp, ļoti smagas un cilvēka dzīvību apdraudošas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!