Foto: LETA

Valsts prezidentam Raimondam Vējonim bija jāreaģē un jāuzņemās iniciatīva premjera meklējumos sava uzstādījuma partijām dēļ - līdz gada beigām izvirzīt valdības vadītāja kandidātu, jo pretējā gadījumā tā būtu cieņas zaudēšana, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis Ingmārs Līdaka.

"Ja premjera meklējumos prezidentam bija uzstādījums līdz gada beigām nosaukt kandidātu, tad kaut kā ir jāreaģē, jo pretējā gadījumā tā būtu cieņas zaudēšana," sacīja Līdaka.

Vienlaikus Līdaka akcentēja, ka "Vienotībai" bija iespēja izvirzīt premjera kandidātu. "Prezidents uzrunā neminēja, ka kāda politiskā partija varētu tagad izvirzīt savus kandidātus," viņš paskaidroja, piebilstot, ka Vējonis nākamnedēļ sāks sarunas ar potenciālajiem premjera pretendentiem.

Jau ziņots, ka Vējonis trešdien preses konferencē, izmantojot visas Satversmē piešķirtās tiesības, paziņoja, ka uzņemas iniciatīvu Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanā. "Es devu iespēju partijām rast jaunas rīcībspējīgas koalīcijas modeli, bet partijas šo iespēju nav izmantojušas," sacīja Vējonis.

Prezidents atkārtoti uzsvēra, ka jauno valdību jāveido pašreizējās koalīcijas partijām. Viņš aicināja partijas rīkoties atbildīgi un politiski drosmīgi. Vējonis pauda pārliecību, ka politiskajās partijās ir daudz profesionālu cilvēku, kuri spēj uzņemties atbildību.

Koalīcijas partijām trešdien notika neoficiālas sarunas ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni par valdības veidošanu.

ZZS informējusi Vējoni, ka nevirzīs savu premjera amata kandidātu. "Vienotība" ar prezidentu ir vienojušies par turpmāko valdības veidošanas kalendāro grafiku. Savukārt NA uzstāj, ka "Vienotībai" jāizvirza jauns pretendents valdības vadītāja krēslam.

Pēc Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas paziņojuma par demisiju 7. decembrī Vējonis par valdības veidošanu rīkoja sarunas ar visām Saeimā ievēlētajām partijām. Noslēdzot pirmās sarunas, prezidents partijām izteica aicinājumu ne vēlāk kā līdz šā gada beigām nākt klajā ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, kā arī piedāvāt premjera kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus.

Partijai "Vienotība" pagaidām ir viena premjera amata kandidāte - politiskā spēka līdere Solvita Āboltiņa. Savukārt pārējie koalīcijas partneri - NA un ZZS vairākkārt pauduši savu nevēlēšanos atbalstīt Āboltiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!