Foto: F64
Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti pirmdien, 18. februārī, sniedza negatīvu atzinumu Baldones ielas 7 lokālplānojumam, kas ļautu tenisa kortu vietā būvēt, iespējams, "Lidl" lielveikalu.

Ziņojumu par Baldones ielas 7 lokālplānojumu Pilsētas attīstības komitejas sēdes darba kārtībā lūdza iekļaut pozīcijas deputāti Aleksejs Rosļikovs (S), Vadims Baraņņiks (S), Valērijs Petrovs (S) un Vitālijs Dubovs (S). Domnieki vēstulē komitejas vadītājam Maksimam Tolstojam (S) raksta, ka neskaidrība par zemesgabala izmantošanu, iespējama tenisa kortu un bērnudārza slēgšana, kā arī plašā iedzīvotāju neapmierinātība mudinājusi viņus pieprasīt ziņojumu par zemesgabala turpmāko attīstību.

Savukārt Pilsētas attīstības departamenta Pilsētvides attīstības pārvaldes vadītāja, direktora vietniece pilsētvides attīstības jautājumos Ilze Purmale komitejai iesniedza priekšlikumu, kas aicina nevirzīt lokālplānojumu apstiprināšanai Rīgas domē līdz brīdim, kad būs panākta vienošanās ar lokālplānojuma izstrādes ierosinātāju SIA "Centrālais tenisa klubs" par "pieņemamiem risinājumiem".

Pilsētas attīstības departamenta Zita Miķelsone deputātiem klāstīja, ka pašvaldība nevar privātpersonai likt pilnībā nodrošināt sporta funkciju. Tāpēc departaments sarunu ceļā cer rast kompromisu.

Deputāts Andris Ameriks (GKR) ierosināja balsot par negatīva atzinuma izteikšanu lokālplānojumam. Viņš atminējās, ka zina vismaz piecus līdzīgus gadījumus, kad dome sniedz negatīvu atzinumu lokālplānojumam un to neapstiprina. Īpašniekiem tādā gadījumā ir divi scenāriji – meklēt kompromisu vai sūdzēties tiesā.

Tenisa trenere Lauma Jaunzeme sēdē deputātiem novēlēja tik pat dedzīgi aizstāvēt Centrālo tenisu klubu, kā nesen arēnā "Rīga" cilvēki pārdzīvoja par Latvijas vadošo tenisistu sniegumu. Viņa pastāstīja, ka tenisa nozarē ir situēti cilvēki, kas gatavi pārpirkt īpašumu, ja Rīgas dome neizmanto savas pirmpirkuma tiesības uz īpašumu.

"Nevelkam garumā. Sevastova, Gulbis un Ostapenko nav atrasti kāpostos. Tas ir treneru rezultāts," aicināja Jaunzeme. Viņa arīdzan pārmeta tagadējam apsaimniekotājām SIA "Centrālais tenisa klubs" neprofesionālu saimniekošanu.

Savukārt "Centrālais tenisa klubs" pārstāvis Igors Bažanovs sēdē pauda, ka tikai ar sportu un tenisu bizness nevar izdzīvot. "Pats 30 gadus spēlēju tenisu. Bet gada pārskatos redzēsiet, ka tas katru gadu nes zaudējumus. Mūsuprāt, ir gan jāsaglabā sports, gan jāmeklē risinājumi un kompromisa varianti, kā to papildināt ar citām funkcijām, piemēram, komerciālu objektu," pauda Bažanovs.

Bažanovs aicināja nenoraidīt lokālplānojumu, bet dot iespēju to pilnveidot. Pretējā gadījumā jau šopavasar klubu, iespējams, nāktos slēgt.

"Centrālais tenisa klubs" pārstāvis teica, ka pašvaldībai piedāvāts izmantot pirmpirkuma tiesības, bet Rīgas dome atteikusies. "Varam piedāvāt vēlreiz, ja ir vēlme," teica Bažanovs.

Gala lēmums par lokālplānojumu vēl jāpieņem Rīgas domes kārtējā sēdē.

Ziņots, ka pērnā gada decembrī publiskajai apspriedei nodotā zemesgabala Baldones ielā 7 lokālplānojuma redakcija izraisīja milzīgu sabiedrības interesi. Pilsētas attīstības departaments saņēma 52 iesniegumus ar 1723 iedzīvotāju parakstiem, kuros izteikts protests par zonējuma maiņu teritorijā un iespējamu sporta kluba slēgšanu.

Lokālplānojuma izstrādi ierosināja SIA "Centrālais tenisa klubs", kas Āgenskalnā apsaimnieko vairākus slēgtus un atvērtus tenisa kortus. Kluba attīstības iecere paredz attīstīt jaunus komercobjektus – birojus, tirdzniecības un pakalpojumu objektus, kā arī sporta būves.

Līdz šim Rīgas pilsētas būvvaldē nav iesniegta būvniecības iecere vienam vai vairākiem izmantošanas veidiem, taču "Centrālais tenisa klubs" pērn saņēmis atļauju nojaukt sporta klubu un tenisa kortus. Administratīvo ēku paredzēts nojaukt daļēji, saglabājot tās kultūrvēsturiski vērtīgo daļu – vingrošanas zāli.

Zīmīgi, ka 2017. gada izskaņā no "Centrālā tenisa kluba" īpašumu iegādājās SIA "MMS Property Solutions", liecina Zemesgrāmatā pieejamā informācija. Šis uzņēmums vēlāk mainīja nosaukumu uz SIA "Lidl Latvija". Tāpēc ļoti iespējams, ka tenisa kortu vietā taps viens no "Lidl" lielveikaliem.

Vēstīts, ka "Lidl" portālam "Delfi" oficiāli apstiprinājis ienākšanu Latvijā. Līdztekus vairākiem veikaliem Rīgā, "Lidl" noskatījis arī Liepāju, Tukumu, Jelgavu un Jūrmalu.

Portāls "Delfi" noskaidrojis, ka Rīgā taps vēl vismaz seši "Lidl" veikali. Pērnā gada augusta beigās Rīga pilsētas būvvalde apstiprinājusi būvprojektu veikala celtniecībai Duntes ielā 25, Pļavniekos veikalu uzslies tagadējā Lubānas tirgus vietā.

"Lidl" veikali taps arī Anniņmuižas ielā 8a, Anniņmuižas bulvārī 77, kā arī Sergeja Eizenšteina ielā 81, netālu no lielveikaliem "Sky" un "Maxima", kā arī Dzelzavas ielā 75b, kur tieši pāri ielai jaunu veikalu ceļ "Rimi".

Savukārt Kārļa Ulmaņa gatvē jau sākusies 55 miljonus eiro vērtā "Lidl" loģistikas centra būvniecība.

2017. gadu "Lidl Latvija" noslēdza ar 1852 eiro apgrozījumu, zaudējot 1,42 miljonus eiro. Vēl 19,05 miljonus eiro uzņēmums investējis ilgtermiņa ieguldījumos, minēts pārskatā. Zaudējumus uzņēmums plāno segt no turpmāko gadu peļņas.

Ja 2016. gada pārskatā "Lidl Latvija" nekustamo īpašumu vērtība bija 2,34 miljoni, tad pērn tā sasniedza 12,33 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!