Foto: LETA

Negaidītā lidostas "Rīga" valdes maiņa varētu būt saistīta ar īpašas grupas darbību, kas faktiski izsekojusi pasažierus, visticamāk, pildot arī politisko pasūtījumu, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Drošībnieka Raimonda Lazdiņa paspārnē izvietota slepenu patrulētāju grupa, kas starptautiskajā lidostā "Rīga" faktiski veikusi operatīvo darbību un iegūtajā informācijā dalījusies ne tikai ar valsts drošības iestādēm vien. Kaut oficiāli tas tiek noliegts, iepriekšējās valdes vēlme pārskatīt šīs struktūras lietderīgumu varētu būt bijusi viens no īstajiem iemesliem nesenajai lidostas vadības nomaiņai.

Oficiāli – iereibuša vīrieša fiksēšana, ziņošana par aizdomīgu maisu, garākas rindas novērošana un līdzīgas aktivitātes. Neoficiāli – ja pamatā pirms vēlēšanām publiskotajam montētajam video, kurā it kā bija redzama Inguna Sudraba Rīgas lidostā, ir autentiski kadri, tos, visticamāk, bija filmējis un saviem politiskajiem saimniekiem noplūdinājis kāds no šīs grupas, uz atšķirīgo oficiālo un neoficiālo versiju par to, ar ko lidostā vairāk nekā trīsarpus gadu nodarbojas šī grupa, norāda "Diena".

Laikraksta rīcībā ir līdz izskatīšanai lidostas iepriekšējās valdes sēdē nenonācis "dienesta vajadzībām" paredzēts paskaidrojuma raksts valdes lēmuma projektam par izmaiņām VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" struktūrā. Šis dokuments cita starpā pirmoreiz ievieš skaidrību par to, kad un kādā formā radīta šī "lidostas slepenpolicistu" vienība, kādas uzturēšanu nepieprasa neviena starptautiskā regula.

Gadā šī grupa budžetam izmaksājusi 250 tūkstošus eiro. "Faktiski šī vienība veic nelegālu operatīvo darbību. Spiegi oficiāli atskaitās par pilnīgam muļķībām, lai gan faktiski izseko pasažierus, arī augstas amatpersonas," "Dienai" skaidrojusi kāda amatu lidostā pagaidām saglabājusi amatpersona.

To apliecinājis arī viens no nu jau bijušajiem lidostas valdes locekļiem. Par to, ko šīs personas izsekojušas, viņš norāda: "Pieņemu, ka politiķus, biznesmeņus, kas, ar ko, uz kurieni dodas. Ne velti bieži parādījās informācija, kur kāds politiķis, ar ko, kur devies, tāpat par biznesmeņiem. Tas bija drusku par šerpu – kaut vai fotogrāfija ar Vairu VīķiFreibergu invalīda ratiņos. Lidostai nemaz nebija tiesības uzņemties šīs operatīvās darbības funkcijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!