Foto: F64
Lidostā "Rīga" pie Covid-19 testu nodošanas punkta pēc atgriešanās no trešajām valstīm mēdz veidoties garas rindas un vērojama plaša cilvēku drūzmēšanās, kas saistīts ar prasību, ielidojot Latvijā, veikt atkārtotu Covid-19 testu un tā rezultātu sagaidīt lidostā.

Kā skaidroja lidostas pārstāve Laura Kulakova, lidosta "Rīga" vairākkārtīgi informējusi Operatīvās vadības grupu un atbildīgās ministrijas, skaidrojot, ka, pieaugot pasažieru skaitam, radīsies grūtības testēšanu lidostā veikt epidemioloģiski drošā veidā, it īpaši gadījumos, kad vienlaikus ielido vairāki reisi un testējamo pasažieru skaits var sasniegt 250 līdz 300 pasažierus.

Lidostas pārstāve atzīmēja, ka iespējas testēšanu organizēt plašākās telpās lidostai ierobežo arī prasība, ka apliecinājums par testa veikšanu ir jāuzrāda Valsts robežsardzei pirms robežas šķērsošanas, kā arī tas, ka pasažieriem testa rezultāts jāsagaida lidostā.

Viņa norādīja, ka lidosta ir izteikusi priekšlikumu mainīt ielidojošo pasažieru testēšanas kārtību, atceļot prasību testa rezultātu sagaidīt lidostā.

"Tādejādi lidosta varētu veidot citādu testu nodošanas kārtību, pasažieriem piedāvājot nodot PĶR jeb polimerāzes ķēdes reakcijas testu un testa rezultātu sagaidīt pašizolācijā mājās. Tas ļautu testa nodošanu organizēt efektīvāk, ātrāk un epidemioloģiski drošāk. Šādu testēšanas kārtību atbalstījuši arī epidemiologi, un cerībā uz pozitīvu lēmumu šajā jautājumā lidosta jau ir uzsākusi infrastruktūras pielāgošanu," sacīja Kulakova.

Lidostas pārstāve pauda, ka no līdz šim testētajiem gandrīz 7000 trešo valstu pasažieriem 21 atkārtotajā testā lidostā konstatēts pozitīvs Covid-19 rezultāts.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka Satiksmes un Ekonomikas ministrijas ir rosinājušas prasību atcelt, tomēr pagaidām nav guvušas atbalstu.

Jau vēstīts, ka, personai atgriežoties no nebūtiska ceļojuma no trešajām valstīm, ir jāveic Covid-19 tests. Ja tests ir negatīvs, tad persona dodas uz savu dzīvesvietu ievērot desmit dienu pašizolāciju.

Ja Covid-19 tests ir pozitīvs vai persona testu neveiks, tad persona nekavējoties dodas obligātajā izolācijā uz tūristu mītni no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā tūristu mītņu saraksta.

Tāpat valdības lēmums paredz, ka tūristu mītnei ir pienākums informēt Valsts policiju par personas nenakšņošanu vai ilgstošu neatrašanos tūristu mītnē izolācijas perioda laikā.

Visus izdevumus par Covid-19 testa veikšanu un uzturēšanos viesnīcā sedz no trešajām valstīm atgriezusies persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!