Starptautiskā lidosta "Rīga" no nākamā gada 1.janvāra sāks pārbaudīt visu pasažieru bagāžu, kas ir obligāta prasība visās Eiropas Savienības valstīs.
Starptautiskās lidostas "Rīga" prezidents Dzintars Pommers pirmdien žurnālistiem sacīja, ka pasažieru bagāžas drošības kontroles veikšanai lidostā ir uzstādīta automātiska iekārta, kas iekļauta kopējā bagāžas drošības kontroles sistēmā.

Minētā iekārta izgatavota Vācijas kompānijā "Heimann" un dod iespēju pārbaudīt bagāžu trīs līmeņos. Pirmajā līmenī iekārta automātiski nosaka, vai bagāžā nav paslēpti pārvadāšanai aizliegti priekšmeti vai vielas.

Konstatējot somu ar iespējamo aizliegto priekšmetu vai vielu, somas saturu iekārtā vizuāli caurlūko aviodrošības dienesta operators, kuram jāizdara izvēle - virzīt bagāžu tālāk vai pārbaudīt papildus. Ja arī pēc šīs papildu apskates aizdomas saglabājas, bagāžu atver tās īpašnieka klātbūtnē.

Minētā iekārta ļauj pārbaudīt 1200 bagāžas vienību stundā, un tā kā lidostā ir divas šādas iekārtas, stundā iespējams pārbaudīt divtik. Pommers norādīja, ka divas iekārtas uzstādītas drošībai, ja gadījumā viena iekārta sabojājas.

Pommers arī teica, ka iekārtas ir jaunas, tādēļ vismaz piecus gadus tām būtu jādarbojas bez problēmām. Kopumā iekārta, tās pievienošana konveijeram un darbinieku apmācība lidostai izmaksājusi 1,6 miljonus eiro.

Vēl šogad uzlabota kravas drošības kontrole, uzstādīts papildu nožogojums un veikti citi drošības pasākumi.

Pommers uzsvēra, ka jaunā bagāžas pārbaude nesadārdzinās un nepaildzinās lidojumus. Taču, tā kā 100% bagāžas drošības kontrole ir jāveic visās Eiropas valstīs, iespējams, kādā mazākā lidostā varētu rasties rindas, jo ne visur šī prasība izpildīta, uzstādot automātiskas iekārtas. Arī Lietuvā un Igaunijā pagaidām automātiskas iekārtas nav uzstādītas, sacīja Pommers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!