Foto: LETA
Saskaņā ar oficiālajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem valsts budžeta finansējumu no 2012.gada varēs saņemt sešas politiskās partijas un to apvienības, kurām līdz 1.novembrim jāatver atsevišķs konts un jāiesniedz iesniegums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), portālu "Delfi" informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Viņš skaidro, ka pērn jūnijā vēl 9.Saeima pieņēma grozījumus partiju finansēšanas likumā, paredzot no 2012.gada piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju – 0,50 latu apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Šajā laikā notikušas jau divas – 10. un 11.Saeimas vēlēšanas, un politiskajām partijām piešķiramais valsts budžeta finansējums no 2012.gada tiks noteikts pēc pēdējo – 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, skaidro KNAB.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem no valsts budžeta līdz 2014.gadam sešām politiskajām partijām un to apvienībām tiks piešķirts finansējums 442 322,50 latu apmērā katru gadu.

Vitenburgs vēsta, ka "Saskaņas Centrs" saņems 129 965 latus, Zatlera Reformu partija –95 428 latus, bet "Vienotība" –86 281,50 latus. Savukārt Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK saņems 63 604 latus, Zaļo un Zemnieku savienība –55 978,50 latus, bet Šlesera Reformu partija LPP/LC, kura kā pēdējā pārsniedza 2% barjeru, saņems 11 065,50 latus.

Piešķirto finansējumu partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām, pētniecības darbiem un iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu organizēšanai, grāmatu un bukletu izdošanai un izplatīšanai, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai. Maksāt par to partijām vajadzēs, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus no šī atsevišķā konta.

Saskaņā ar likumu partijai var atteikt vai pārtraukt finansējuma izmaksu, ja tā ir sodīta saistībā ar priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu par vairāk nekā 10% (pērn –57 121 lats, šogad –28 255 lati) vai gada pārskatos un deklarācijās nenorādītajiem darījumiem vai ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas jeb 18 000 latu 2010.gadā un 20 000 latu šogad. Apturēt valsts finansējuma izmaksu varēs arī tajos gadījumos, kad partijas darbība ir apturēta vai tā nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu deklarāciju.

Lai saņemtu valsts budžeta finansējumu, partijām vai to apvienībām jāatver atsevišķs bankas konts un līdz 1.novembrim jāiesniedz rakstisks iesniegums KNAB, kam 20 dienu laikā jāpieņem lēmums par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu vai pamatotu atteikumu. Atbilstoši likumam, ja notiek Saeimas ārkārtas vēlēšanas, valsts budžeta finansējumu piešķir uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku, veicot maksājumus partijas kontā četras reizes gadā – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Kā vēstīts, saskaņā ar oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem uzvarētājs "Saskaņas centrs" ieguvis 31 deputātu krēslu jaunajā parlamenta sasaukumā, Zatlera Reformu partija (ZRP) - 22 mandātus, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 vietas Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!