Foto: F64
Patlaban vienotajā valsts un pašvaldību e-pakalpojumu portālā "www.latvija.lv" iedzīvotājiem ir pieejami četri veselības nozares e-pakalpojumi, taču līdz 2013.gadam Veselības ekonomikas centrs (VEC) pilotprojekta veidā plāno ieviest vēl trīs veida pakalpojumus, otrdien mediju pārstāvjus informēja VEC direktore Daiga Behmane.

Kā pastāstīja Behmane, jaunie e-veselības pilotprojekti būs: "Veselības elektroniskās kartes izstrāde", "Elektroniskā recepte" un "Elektroniskā apmeklējumu rezervēšanas sistēma".

Viņa arī norādīja, ka patlaban pieejamie pakalpojumi - "Mani valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi", "Mani dati cukura diabēta pacientu reģistrā", "Manu jaundzimušo bērnu dati" un "Mans ģimenes ārsts" - ir tikai sākums.

Piemēram, "Mani valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi" sniedz informāciju par to, cik lielā mērā valsts ir apmaksājusi cilvēka izmantotos veselības aprūpes pakalpojumus.

"Mani dati cukura diabēta pacientu reģistrā" cilvēks var atrast informāciju par sev uzstādīto diagnozi, izmeklējumiem, nozīmēto ārstēšanu.

"Manu jaundzimušo bērnu dati" ir pieejama informācija par dzemdībām, to norisi, mātes stāvokli, kā arī bērna saņemtajām vakcīnām.

Turpretī e-pakalpojums "Mans ģimenes ārsts" sniedz iespēju saņemt informāciju par savu ģimenes ārstu. Plānots, ka nākotnē šai sadaļā pacientam būs arī iespēja sevi piereģistrēt pie cita ģimenes ārsta.

Veselības ministrs Didzis Gavars uzsvēra, ka šāda sistēma ir nepieciešama, lai veselības pakalpojumus padarītu efektīvākus un modernākus, taču viņš uzsvēra, ka tas nebūt nenozīmē, ka turpmāk arī ārstēšana būs iespējama ar interneta starpniecību.

Jaunie veselības nozares e-pakalpojumi iedzīvotājiem ir izveidoti pirmā e-veselības pilotprojekta gaitā, ko realizē VEC, sadarbojoties ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru. Šie e-pakalpojumi veidoti, lai nodrošinātu pacientiem ērtu piekļuvi saviem medicīniskajiem datiem un informācijai par savu veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!