Foto: Latvijas armija
Līdz 2014.gada beigām starptautisko spēku kaujas vienības, tostarp Latvijas karavīri, dosies prom no Afganistānas, pastāstīja Aizsardzības ministrijā (AM).

"Situācija Afganistānā šobrīd ir tāda, ka arvien vairāk atbildība un uzdevumi tiek nodoti pašu afgāņu rokās – gan policijas atbildības drošības jomā, gan ar Afganistānas Nacionālo armiju saistīto uzdevumu izpildē. Afganistānas drošības spēki 2013.gadā jau pārņēmuši atbildību par drošību 23 no 34 provincēm, kur dzīvo 87% Afganistānas iedzīvotāju. Līdz 2014.gada beigām afgāņi pilnībā pārņems atbildību par drošību savā valstī un starptautisko spēku kaujas vienības dosies prom no valsts, tajā paliks tikai apmācību vienības un instruktori," pavēstīja AM pārstāve Inga Saleniece.

2014.gada beigās noslēgsies arī pašreizējā NATO iesaiste ISAF formātā. No 2015.gada sākuma plānots uzsākt jaunu misiju "Resolute Support", lai turpinātu sniegt atbalstu Afganistānai.

Līdz ar to 2014.gads NATO būs pārejas posms no pašreizējā ISAF iesaistes uz jauno formātu, kas paredz skaitliski samazinātu iesaisti un tādu, kas primāri vērsta uz afgāņu spēku apmācību.

Tas nozīmē, ka arī Latvijai 2014.gadā būs jāiesaistās plānošanas procesā un konsultācijās ar sabiedrotajiem, lai pielāgotu savu militāro iesaisti pēc-ISAF dalības formātam.

Dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā Latvijas karavīri uzsāka pirms desmit gadiem - 2003.gadā. Lielākā daļa no Latvijas karavīriem šobrīd dienē Mazarišarīfā izvietotajā Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienībā, kā arī Kabulā un Kandahārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!