Foto: LETA

Līdz ar Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departamenta spriedumu par parlamenta vēlēšanu rezultātiem veidojas judikatūra un gaidāmais izvērstais spriedums vēl ilgi tiks pētīts un izmantots, tostarp saistībā ar nākamajām, 13.Saeimas, vēlēšanām, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Cimdars norādīja, ka CVK nevērtē tiesu spriedumus un ka tie ir jāpilda, piebilstot, ka CVK nekādi uzdevumi spriedumā nav uzlikti. Ņemot vērā spriedumu, 12.Saeima 4.novembrī varēs sanākt uz pirmo sēdi CVK lēmumā nosauktajā sastāvā. Pašlaik ir pieejams saīsinātais spriedums, bet vēlāk, kad varēs lasīt visu spriedumu, būs iespējams iepazīties ar tiesas izmantotajiem argumentiem. Līdz ar to gaidāms, ka pie šī jautājuma sabiedrība vēl atgriezīsies un tiesas lēmums atstās sekas uz nākamajām vēlēšanām.

CVK priekšsēdētājs atgādināja, ka, ja kāds no ierosinātajiem kriminālprocesiem noslēgsies ar notiesājošu spriedumu krimināllietā par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, tad CVK būs tiesības izvērtēt, vai pārkāpumiem ir bijusi ietekme uz mandātu sadalījumu attiecīgajās vēlēšanās, un lemt, vai veikt mandātu pārdali starp sarakstiem.

Kā ziņots, AT Administratīvo lietu departaments piektdien pietiekamu pierādījumu trūkuma dēļ noraidīja partijas "Saskaņa" pieteikumu, ar kuru pārsūdzēti CVK apstiprinātie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti.

Spriedums nav pārsūdzams.

"Saskaņas" pieteikumā AT bija lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā. Partija aicināja tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai kandidāta Dzintara Zaķa vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš. "Saskaņa" lūdza tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pēc visu pierādījumu rūpīgas izvērtēšanas AT secināja, ka pierādījumi nav pietiekoši, lai šajā lietā konstatētu pārkāpumus, kuri būtu ietekmējuši vēlēšanu iznākumu kādā vēlēšanu iecirknī vai Latgales vēlēšanu apgabalā kopumā. Tiesas rīcībā esošie pierādījumi ļāva izdarīt secinājumu tikai par atsevišķām pretlikumīgām darbībām. Taču to apjoms nebija pietiekams, lai ar pārliecinošu ticamību secinātu, ka ir notikuši pārkāpumi, kuru rezultātā ticis ietekmēts vēlēšanu iznākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!