Foto: AFI
Līdz ar elektroniskās identifikācijas karšu ieviešanu, kuras sāks izsniegt no šā gada 1.aprīļa, par pases izsniegšanu būs jāmaksā mazāka nodeva nekā līdz šim un mainīsies arī izsniegšanas termiņi, paredz valdības otrdien atbalstītie noteikumi.

Lai arī sākotnēji jaunās personas apliecības jeb e-ID kartes bija plānots ieviest no 1.marta, Ministru kabinets kā oficiālo personas apliecību ieviešanas datumu noteicis 1.aprīli, jo nepieciešams papildu laiks šo karšu starptautiskai atzīšanai, skaidro Pilsonības un migrācijas lietu paŗvalde. Ņemot vērā, ka personu apliecības Latvijas pilsoņi un Eiropas Savienības pilsoņi varēs izmantot arī kā dokumentu starptautiskos ceļojumos, līdz 1.aprīlim Ārlietu ministrijai ir jāizplata jaunā dokumenta paraugi ārvalstīm oficiālai atzīšanai citās valstīs.

Valdībasotrdien atbalstītie noteikumi paredz, ka no 1.aprīļa valsts nodeva par pases izsniegšanu būs 20 lati, ja dokuments tiks izsniegts 10 darbdienu laikā. Savukārt, ja persona pasi vēlēsies saņemt divu darbdienu laikā, nodevā valstij būs jāmaksā 40 latu. Līdz šim nodevā bija jāmaksā 25 lati, ja pasi izsniedza piecu darbdienu laikā, bet 50 lati, ja divu darbdienu laikā.

Mazāka nodeva paredzēta par personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes izsniegšanu. Proti, no 10 latiem būs jāšķiras, ja karte tiks izsniegta 10 darbdienu laikā, bet no 20 latiem, ja divu darba dienu laikā.

Savukārt, ja persona vienlaikus vēlēsies saņemt gan pasi, gan personas apliecību, par šo dokumentu izsniegšanu 10 darbdienu laikā būs jāmaksā 15 latu, bet divreiz lielāka summa – 30 lati, ja pase un apliecība tiks izsniegta divu darba dienu laikā.

Noteikumi paredz saglabāt atvieglojumus par personu apliecinoša dokumenta izsniegšanu dažām personu kategorijām. Proti, 20 gadu vecumu nesasniegušiem jauniešiem, pensionāriem, kā arī cilvēkiem ar I vai II invaliditātes grupu par pases izsniegšanu 10 darba dienu laikā būs jāmaksā 10 latu, bet 20 lati – par dokumenta saņemšanu divu darba dienu laikā.

Noteiktajām personu kategorijām salīdzinoši mazāk nodevā būs jāmaksā arī par personas apliecības izsniegšanu – ja tas tiks izdarīts 10 darba dienu laikā, tad būs jāšķiras no pieciem latiem, bet, ja divu darba dienu laikā – no 10 latiem.

Valdība noteica arī vairākus gadījumus, uz ko attieksies valsts nodevas atvieglojumi par personu apliecinoša dokumenta (izņemot uzturēšanās atļauju) izsniegšanu divu darbdienu laikā. Proti, ja personai nepieciešama ārstēšanās ārvalstī, vajag izbraukt uz ārvalsti tuvinieka slimības vai nāves gadījumā, mainījusi uzvārdu saistībā ar laulībām u.c.

Atbildīgā Iekšlietu ministrija (IeM) skaidro, ka atvieglojumi par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu saglabāti, izmantojot līdzšinējos principus. Valsts nodevu apmēri noteikti tā, ka gadījumā, ja persona izvēlēsies saņemt personas apliecību, tai būs jāmaksā mazāka valsts nodeva nekā līdz šim par pases saņemšanu.

Vienlaikus valdība atbalstīja arī personu apliecinošu dokumentu noteikumus. Tie nosaka Latvijas pilsoņa un nepilsoņa pases, bezvalstnieka ceļošanas dokumenta un citu dokumentu paraugus un saturu, šo dokumentu izsniegšanas kārtību un nosacījumus, kā arī derīguma termiņus un papildu ziņas, kas iekļaujamas personu apliecinošā dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!