Foto: AFP/Scanpix/LETA

Līdz gada beigām neatrodot risinājumus patlaban pasaulē pastāvošajai migrācijas krīzei, apdraudēta ir Šengenas zonas pastāvēšana, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" ceturtdien sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Sākumā ar migrācijas krīzi saistītie jautājumi bijuši dienas kārtībā kā vidējā termiņa risinājumi, taču patlaban tie kļuvuši daudz aktuālāki, atzina ministrs. Viņš skaidroja, ka migrācijas krīze pārrunāta arī pēdējā Iekšlietu un tieslietu ministru padomē Briselē. "Diezgan skaidri tika uzsvērta nepieciešamība atrast risinājumus, lai samazinātu ārkārtīgi lielo migrantu pieplūdumu. Pamatdrauds šajā situācijā ir Šengenas zonas pastāvēšana," skaidroja nozares ministrs, piebilstot, ka risinājumi jārod vēl šī gada laikā.

"Ja netiks samazināts straujais un nekontrolētais migrantu pieplūdums, tad varētu parādīties jautājums par Šengenas zonas pastāvēšanu," sacīja Kozlovksis. Pēc ministra teiktā, šobrīd izstrādāti iespējamie veidi migrantu kustības apturēšanai. Viens no tiem ir papildu 100 000 cilvēku izmitināšana gar Rietumbalkānu maršrutu.

Jau ziņots, ka Zviedrija un Slovēnija trešdien pievienojas Eiropas valstīm, kas ir pastiprinājušas robežkontroli, lai mazinātu migrantu plūsmu, bet Āfrikas līderi savus kolēģus Eiropas Savienībā (ES) brīdināja nebūvēt "Eiropas cietoksni".

Zviedrija trešdien paziņoja par lēmumu uz desmit dienām, sākot ar ceturtdien, atjaunot robežkontroli, bet Slovēnija uz robežas ar Horvātiju izveidoja dzeloņstiepļu žogu, kas apliecina nevienprātību ES par reakciju uz krīzi.

Zviedrijas valdība paziņoja, ka migrācijas dienests cenšas tikt galā ar rekordlielo migrantu skaitu, bet policija uztraucas par draudiem sabiedriskajai kārtībai, tādēļ uz desmit dienām tiek atjaunota robežkontrole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!