Foto: LETA

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) līdz maija sākumam plāno izlemt, vai pirmajā kārtā Latvijā nogādātajiem patvēruma meklētājiem piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu, pastāstīja PMLP preses pārstāve Santa Jonāte.

Viņa arī pastāstīja, ka pirmdien no Itālijas uz Latviju pārvietotie divi patvēruma meklētāji no Eritrejas prot tigrinja valodu, taču nav ziņu, ka viņi runātu angliski. Saziņā PMLP gan izpalīdzot viens no iepriekš Latvijā nogādātajiem eritriešiem, kurš prot gan angļu, gan tigrinja valodu.

Viena persona Eritrejā nodarbojusies ar lauksaimniecību, savukārt otra nesen beigusi vidusskolu.

Latvija apņēmusies divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm, un, kā martā Saeimas Nodarbinātības apakškomisijā norādīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, šajā gadījumā tā varētu būt Turcija.

Pirmie patvēruma meklētāji tika nogādāti februārī. Toreiz uz Latviju atbrauca sešas personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība saskaņā ar Eiropas Savienības pārvietošanas programmu. Sīriešu ģimenē Latvijā ieradušies divi pirmsskolas vecuma bērni, savukārt eritriešu ģimenei bērns palicis Eritrejā. Gadījumā, ja šai ģimenei tiks piešķirts bēgļu statuss, būs iespēja risināt jautājumu par ģimenes apvienošanu.

IeM jau paziņojusi, ka šīs ģimenes sākušas aktīvi un ar labiem rezultātiem apgūt latviešu valodu un paziņojušas, ka vēlas palikt Latvijā un integrēties.

Otrā patvēruma meklētāju kārtā 13. aprīlī uz Latviju tika nogādātas četras ģimenes ar kopumā 15 cilvēkiem, tai skaitā septiņiem nepilngadīgajiem. Viens no nepilngadīgajiem patvēruma meklētājiem ir skolas vecumā. Šīs divas uz Latviju pārvietotās ģimenes ir no Sīrijas, divas - no Irākas. Starp pārvietotajām personām ir tādu profesiju pārstāvji kā bankas darbinieks, pavārs, bārddzinis un drēbnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!