Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

NATO samitā Madridē šogad 29. un 30. jūnijā svarīgākais uzdevums būs NATO Stratēģiskās koncepcijas apstiprināšana, tikšanās laikā ar Spānijas Karalistes aizsardzības ministri Margaritu Roblesu Fernendezu (Margarita Robles Fernández) izteicās Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"NATO alianses pamatuzdevumam nemainīgi jābūt eiroatlantiskās drošības garantēšanai. Lai stiprinātu NATO atturēšanu un aizsardzību, nepieciešams īstenot eiroatlantiskās aizsardzības un atturēšanas konceptu, pilnveidot aizsardzības plānus un ieviest jauno NATO spēku struktūru. Tāpat sagaidām, ka līdz NATO samitam panāksim vienošanos par pastāvīgas aizsardzības klātbūtnes izveidi Baltijas valstīs, jo esošajā drošības situācijā tā ir nepieciešamība," akcentēja Rinkēvičs.

Rinkēviča tikšanās ar Fernendezu notikusi 25. aprīlī, kuras gaitā sarunu partneri pārrunāja aktuālos aizsardzības un drošības politikas jautājumus, jo īpaši Krievijas karu Ukrainā un šogad vasarā gaidāmo NATO samitu Madridē.

Sarunā Rinkēvičs pateicās par Spānijas dalību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā un regulāro Spānijas dalību NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācijā Baltijas valstīs.

"Spānijas lēmums palielināt karavīru skaitu Latvijā ir solis plašākai NATO aizsardzības un atturēšanas stiprināšanai NATO austrumu flangā. Latvijai ir svarīga NATO austrumu flanga stiprināšana tūlītēji un ilgtermiņā saskaņā ar NATO ģenerālsekretāra un NATO Spēku virspavēlnieka Eiropā priekšlikumiem," uzsvēra ārlietu ministrs.

Ārlietu ministrs norādīja, ka Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO ir atbalstāma un šis solis būtiski uzlabos drošības situāciju Eiropā. Tāpat NATO uzmanības centrā arī turpmāk jābūt abiem galvenajiem draudiem – Krievijas izaicinājumiem un cīņai pret terorismu. Vienlaikus NATO uzmanības centrā ir jābūt globālajai NATO darba kārtībai, kas ietver tādus jautājumus kā Ķīna, tehnoloģijas un klimata pārmaiņas.

Ministrs pauda pārliecību, ka Eiropas sabiedrotajiem ir svarīgi turpināt ieguldīt aizsardzības spēju stiprināšanā, tādēļ Latvija ir apņēmusies palielināt aizsardzības budžetu līdz 2.5% no IKP.
Amatpersonas arī pārrunāja atbalstu Ukrainai. Rinkēvičs pauda atzinību par Spānijas apņemšanos divkāršot militāro palīdzību Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!