Foto: F64
Līdz pirmdienai, 30. maijam, Civilās aizsardzības Operatīvās vadības centra (CA OVC) institūcijām jāiesniedz risinājumi turpmākai Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanas un ēdināšanas nodrošināšanai, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Kā informēja ministrijā, 25. maijā notika IeM valsts sekretāra vadītā CA OVC kārtējā sēde. Ievērojot Ministru kabineta pēdējā sēdē atbalstītos IeM ierosinājumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz pagarināt primārā atbalsta – Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanas un ēdināšanas – pakalpojumu sniegšanas segšanu no valsts budžeta uz vēl 30 dienām tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas reģistrēti pakalpojuma saņemšanai līdz 24. maijam.

Minētie priekšlikumi tiks izvērtēti un piedāvāti gala lēmumu pieņemšanai iesaistīto nozaru ministriju politiskajai vadībai. IeM norāda, ka valsts budžeta līdzekļu novirzītais apmērs un Ukrainas civiliedzīvotāju primārā atbalsta (izmitināšanas un ēdināšanas) nodrošināšanā dažādās Eiropas valstīs būtiski atšķiras.

CA OVC arī lēma, ka negaidot lēmuma spēkā stāšanos par speciālas komisijas izveidi valsts un pašvaldību nekustamo īpašumu izvēlei, kas būtu pielāgojami Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanas ilgtermiņā vajadzībām, jau nedēļas laikā sākt paredzētās komisijas uzdevumu faktisko izpildi, lai izvēlētos nekustamos īpašumus pielāgošanai, kā arī īpašumu aprīkošanu ar tam nepieciešamo aprīkojumu.

Tāpat CA OVC arī vienojās, ka Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu un Kultūras ministriju jau uz nākamo Ministru kabineta sēdi iesniegs priekšlikumus Ukrainas civiliedzīvotāju (bērnu, jauniešu) integratīvo nometņu, piesaistot Latvijas bērnus, organizēšanai.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 24. maijā, atbalstījis grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar kuriem pagarinātas iespējas Ukrainas bēgļiem saņemt valsts sniegto primāro atbalstu.

Attīstības komitejas šā gada 23. maija sēdē pieņēma lēmumu par atbalstu tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas primāri sniedzamajam atbalstam jau ir pieteikušies, saņem vai saņemamā atbalsta periods drīzumā beigsies.

Paredzams, ka primāri sniedzamais atbalsts — izmitināšana un pārtika — tiks nodrošināta vēl papildus periodā līdz 30 dienām, taču kopā nodrošinātais primāri sniedzamais atbalsts nedrīkstēs pārsniegt 120 dienas.

Primāri sniedzamā atbalsta saņemšanas iespēja papildus periodu līdz 30 dienām attiecas uz tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas iepriekš noteiktajam 90 dienu primāri sniedzamajam atbalstam ir pieteikušies, saņem vai jau ir saņēmuši līdz gada 24. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!