Līdz rudenim paredzēts izstrādāt Kundziņsalas dzīvojamo teritoriju kompensēšanas modeli, informē Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ķirķe.
Modeli izstrādās zvērināta advokāte Vineta Liepiņa par 10 000 latu, kurus Rīgas domes prezidijs piešķīra no Pilsētas attīstības fonda šā gada maijā.

Atbilstoši darba uzdevumam, advokātei būs jānosaka tiesiskais pamats pašvaldībai piederoša zemesgabala nodošanai Rīgas brīvostas pārvaldes īpašumā vai valdījumā, no pašvaldības interešu viedokļa izvērtējot katras situācijas priekšrocības, lai izmantotu to maiņai pret fizisko vai juridisko personu nekustamajiem īpašumiem, kas atrodas Kundziņsalas dzīvojamā teritorijā.

Liepiņai būs arī jāizvērtē iespējamais tiesiskais pamats kompensāciju - pārcelšanās izdevumu - izmaksai un to apjomam no brīvostas pārvaldes līdzekļiem tiem Kundziņsalas nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuri piekrituši sava īpašuma maiņai, kā arī jānosaka secīgi veicamās darbības, ja tiks piemērotas piespiedu atsavināšanas procedūras.

Kundziņsala ietilpst Rīgas brīvostas teritorijā, un ostai ir pirmpirkuma tiesības uz nekustamajiem īpašumiem, kas atrodas uz salas. Pašvaldība savukārt ir gatava nodot Rīgas brīvostas pārvaldei zemesgabalus, kas izmantojami maiņai, ja nekustamo īpašumu īpašnieki vēlas iegūt līdzvērtīgus zemesgabalus.

Šo trīspusējo attiecību sakārtošanai - samaksas vai kompensēšanas kārtībai, izpirkuma līgumu formai, kā arī citām tiesiskām un organizatoriskām darbībām - arī tika pieaicināta speciāliste.

Paredzams, ka Kundziņsalas iedzīvotājiem tiks atvēlēti zemesgabali Pakalniešu ielā pie Ķīšezera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!