Foto: Publicitātes foto
Reflektanti līdz šim lielāko interesi izrādījuši par studijām Latvijas Universitātē (LU), vēsta augstskolu sniegtā informācija.

Pirmajā studētgribētāju pieteikumu pieņemšanas dienā vēlmi studēt kādā no 12 Latvijas augstskolām kopumā izrādījuši 1507 reflektanti, savukārt Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kur reflektantu uzņemšana norit atsevišķi un jau otro dienu, studijām pieteikušies jau aptuveni 600 cilvēki.

Patlaban populārākā augstskola studētgribētāju vidū ir LU - kā savu pirmo prioritāti to izvēlējušies 692 cilvēki, savukārt kopumā LU saņemti 2710 pieteikumi.

Otrajā vietā vienotajā uzņemšanas sistēmā ierindojas Rīgas Tehniskā universitāte, kuru par savu pirmo prioritāti izvēlējušies 397 reflektanti. Tālāk seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kas saņēmusi 150 personu pirmās prioritātes pieteikumus.

Kopumā vienotajā uzņemšanas sistēmā 1507 studētgribētāji pieteikušies 6197 dažādām studiju programmām, kas nozīmē, ka vidēji viens reflektants piesakās aptuveni četrām studiju programmām.

Kādu no studiju programmām kā savu pirmo prioritāti Daugavpils Universitātē izvēlējās 91 cilvēks, Vidzemes Augstskolā - 47 cilvēki, Liepājas Universitātē - 39 cilvēki, Banku augstskolā - 32 cilvēki, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā - 29 cilvēki, Ventspils Augstskolā - 18 cilvēki, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā "RISEBA" - seši cilvēki, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā - četri cilvēki, bet Ekonomikas un kultūras augstskolā - trīs cilvēki.

Reflektantu uzņemšana šajās augstskolās notiek līdz 9. jūlijam.

Elektroniskā pieteikšanās studijām sākās jau 25. jūnijā vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv", taču pēc pieteikuma elektroniskas iesniegšanas tas ir jāapstiprina klātienē kādā no augstskolu uzņemšanas punktiem, uzrādot nepieciešamos dokumentus. Elektroniskā pieteikšanās nenozīmē, ka pieteikšanās ir pilnībā pabeigta.

Vienotajā pieteikumā studijām var norādīt līdz 10 studiju programmām no piedāvāto augstskolu studiju programmu klāsta. Izvēlētajām studiju programmām var piešķirt līdz 20 prioritātēm. Prioritāšu secību e-pakalpojumā iespējams mainīt līdz 9. jūlija pulksten 16., pēc pulksten 16 - kādā no augstskolu uzņemšanas punktiem.

Izmantojot prioritāšu sistēmu konkursa rezultātu aprēķināšanā, katram reflektantam tiks atrasta viena labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtoto programmu saraksta. Potenciālā vieta tiek aprēķināta tikai pēc pieteikuma apstiprināšanas, un reflektants redz savu iegūto provizorisko vietu tajā programmā, kura tika atrasta kā pirmā labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtotā programmu saraksta. Pēc konkursa rezultātu paziņošanas reflektants vairs nevarēs mainīt savu izvēli un reģistrēties citā studiju programmā.

Konkurss vienotajā uzņemšanā norisināsies divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 12. jūlijā pēc pulksten 15, otrās kārtas rezultāti - 16. jūlijā pēc pulksten 17. Konkursa rezultāti tiks paziņoti e-pakalpojumā "Elektroniskā pieteikšanās studijām pamatstudiju programmās", kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā.

Līdztekus vienotajai uzņemšanai minētajās 12 augstskolās studētgribētājus gaida arī Rīgas Stradiņa universitāte. Divās uzņemšanas dienā studijām Rīgas Stradiņa universitātē tika saņemti aptuveni 1787 pieteikumi no 600 personām, skaidroja augstskolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!