Foto: LETA

2023. gada laikā VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) uzstādīs 16 transportlīdzekļa vidējā braukšanas ātruma mērīšanas sistēmas, kā arī pielāgos četras meteostacijas ceļu satiksmē izdarītu pārkāpumu fiksēšanai, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Otrdien, 11. oktobrī, Ministru kabinets pieņēma grozījumus rīkojumā, kas precizē valsts pamatbudžeta ieņēmumu apmēru no naudas sodiem, ko uzliek Valsts policija par pārkāpumiem ceļu satiksmē, kas tiek un tiks fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, tajā skaitā fotoradariem. Vienlaikus tika paredzēts finansējums, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar tehnisko līdzekļu darbības nodrošināšanu ceļu satiksmes drošībai arī turpmāk.

Minētais rīkojums atļauj IeM uzņemties ilgtermiņa saistības ceļu satiksmes pārkāpumu fiksēšanas tehnisko līdzekļu darbības nodrošināšanai.

Tāpat kā līdz šim Ceļu satiksmes drošības direkcija nodrošinās uz ceļiem uzstādīto 100 stacionāro fotoradaru darbību, kas nodrošina ceļu satiksmes pārkāpuma – atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu – fiksēšanu.

Patlaban uz Latvijas ceļiem, neskaitot 100 stacionāros fotoradarus, ceļu satiksmes drošības uzlabošanai Valsts policija izmanto arī 12 pārvietojamos fotoradarus un vienu ceļu satiksmē izdarītu pārkāpumu fiksēšanas sistēmu, kura paredzēta arī transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmju nolasīšanai.

Plānots, ka pakāpeniski 2023. gada laikā LVC uzstādīs 16 transportlīdzekļa vidējā braukšanas ātruma mērīšanas sistēmas, kā arī pielāgos četras meteostacijas ceļu satiksmē izdarītu pārkāpumu fiksēšanai.

Ministrijā atzina, ka, palielinoties tehnisko līdzekļu skaitam uz ceļiem, Valsts policijai ievērojami pieaugs darba apjoms. Jau šobrīd Valsts policijas struktūrvienībās, kurām ir piekritīgas administratīvā pārkāpuma procesa veikšana lietās par pārkāpumiem, kas fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, esošie nodarbinātie ir pārslogoti. Tādēļ saistībā ar darba apjoma palielināšanos no 2023. gada 1. janvāra Valsts policijā tiks izveidotas 15 amata vietas administratīvā procesa nodrošināšanai.

Plānots, ka ar fotoradariem fiksētos pārkāpumos valsts budžets 2022. gadā iekasēs 9 681 598 eiro, 2023. gadā – 8 407 888 eiro, 2024. gadā – 7 793 732 eiro, 2025. gadā – 6 973 319 eiro, bet 2026. gadā un turpmāk katru gadu – 2 175 472 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!