Foto: Publicitātes foto
Akcijā "Galds savējiem" katru dienu bez maksas tiek nodrošināts silts ēdiens medicīnas darbiniekiem, taču akcijas organizētāji pauž satraukumu, ka akciju, iespējams, būs jāpārtrauc, jo līdzekļi maltīšu nodrošināšanai ir atlikuši tikai vienai dienai, portālu "Delfi" informēja iniciatīvas pārstāve Inese Lukaševska.

Akcijā līdz šim kopumā ir nodrošināti vairāk nekā 22 000 maltīšu. Akcijas mērķis ir līdz valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām sniegt atbalstu Covid-19 krīzes novēršanā iesaistītajiem medicīnas darbiniekiem. Tādējādi katru dienu bezmaksas siltais ēdiens ticis nodrošināts vismaz 800 mediķiem.

Lukaševska pauda, ka maltītes tiek nodrošinātas sadarbībā ar dīkstāvē esošajiem Latvijas ēdināšanas uzņēmumiem, tādējādi atbalstot arī restorānus un kafejnīcas, kuriem valstī esošās situācijas dēļ radušies finansiāli zaudējumi.

Vienas siltās maltītes izmaksas ir 3,50 eiro un katru nedēļu nepieciešams ziedotāju papildu atbalsts 20 000 eiro apmērā.

Tāpat akcijā ir iesaistīti brīvprātīgie, kuri organizē siltā ēdiena piegādi ārkārtējā situācijā iesaistītajiem ārstiem un medicīnas darbiniekiem, tostarp feldšeriem, neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, kā arī mediķiem mobilajās teltīs.

Nodibinājuma "Hospiss LV" vadītāja un idejas autore Ilze Neimane-Nešpora uzsvēra, ka šis ir laiks, kad būt vienotiem un sniegt kaut vai minimālu atbalstu un ar savu rīcību pateikt paldies cilvēkiem, kas pašaizliedzīgi turpina darbu, ierobežojot Covid-19 izplatību.

"Īsā laikā akcija guva milzu atbalstu un jau šobrīd tās realizācijā ir iesaistījušies neskaitāmi uzņēmumi un atbalsta sniedzēji, katrs palīdzot savu spēju robežās. Diemžēl 15. aprīlī, akcijas 27. dienā, atbalsta apmērs ir praktiski izsīcis un ir liela varbūtība, ka akcija būs jāpārtrauc," atzina Neimane-Nešpora.

Viņa arī norādīja, ka ar akcijas palīdzību ir būtiski ierobežoti mediķu kontakti ar citām personām, kas mazina jaunā koronavīrusa izplatības risku. Vienlaikus katru dienu tiek zvanīts visiem iespējamiem sadarbības partneriem, tostarp draugiem un radiem, lūdzot sniegt savu atbalstu, taču tas nespēj segt nepieciešamo ziedojuma apmēru.

Iniciatīvas autore atzina, ka nereti nākas dzirdēt skepsi no cilvēkiem, kādēļ paši mediķi nevar sev iegādāties pārtiku. "Jāsaprot, ka 70% pusdienu tiek nogādātas neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, mediķiem, kas strādā augstos bīstamības apstākļos, tai skaitā Covid-19 izplatības vietās. Cilvēkiem, kas riskē ar savu veselību un drošību, strādā augstos stresa apstākļos un kuriem ir milzu pārslodze. Tāpēc svarīgi ir ne tikai sagādāt maltīti, kas brīžiem ir vienīgā pārtikas nodrošināšanas iespēja, bet arī spēt demonstrēt solidaritāti, raisot ticību, ka šajā grūtajā laikā cīņā ar pandēmiju medicīnas darbinieki nav pamesti vieni," pauda Neimane-Nešpora.

Akcijas iniciatori aicina ikvienu iedzīvotāju un uzņēmumu, kurš ir gatavs palīdzēt, ziedot mājaslapā "Ziedot.lv" akcijas platformā "Maltītes mediķiem – galds savējiem" vai sazinoties ar nodibinājumu "Hospiss LV".

Jau ziņots, ka akcija "Galds savējiem" uzsākta 18. martā, lai nodrošinātu karsta ēdiena piegādi ārstiem, feldšeriem, neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, kā arī mediķiem mobilajās teltīs, kur iespējams veikt ''Covid-19'' testēšanu.

Idejas autori ir nodibinājuma "Hospiss LV" brīvprātīgie, kas vāc ziedojumus un organizē bezmaksas piegādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!