Aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) uzskata, ka, neraugoties uz 1.maija traģiskajiem notikumiem Afganistānā, Latvijai ir jāturpina sava misija Afganistānā.
Jau ziņots, ka starptautiskajā operācijā Afganistānā kaujas laikā 1.maijā agri no rīta ir gājuši bojā divi Latvijas karavīri - seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs.

"Mūsu pienākums ir kopā ar mūsu sabiedrotajām NATO dalībvalstīm piedalīties operācijā Afganistānā, kur mēs aizstāvam demokrātiju un brīvību," sacīja Lieģis, "mūsu karavīri tur ir pēc savas gribas, un es augsti vērtēju viņu līdzdalību."

Tomēr aizsardzības ministrs nenoliedz, ka situācija Afganistānā ir bīstama, īpaši Austrumu reģionā, kur dienē un turpinās dienēt Latvijas, ASV un afgāņu karavīri.

Arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) sarunā uzsvēra, ka Latvijai misija Afganistānā ir jāturpina, lai arī šādi karavīru zaudējumi ir traģēdija.

Riekstiņš atzīmēja, ka šī pašlaik ir lielākā NATO misija, un Latvija nedrīkst iedomāties, ka drošības situācijas uzlabošana Afganistānā ir citu valstu pienākums, bet mēs savus spēkus izvietosim tikai tur, kur situācija ir stabila.

Tas, ko Afganistānā veic Latvijas karavīri, ir novērtēts gan Latvijā, gan no sabiedroto puses, uzsvēra ārlietu ministrs, norādot, ka starptautiskā operācija stabilizē drošības situāciju visā pasaulē.

Lieģis izsaka visdziļāko līdzjūtību gan Latvijas, gan ASV un Afganistānas bojāgājušo karavīru tuviniekiem un gatavojas apmeklēt Afganistānu, lai izteiktu atbalstu bojāgājušo karavīru cīņu biedru pašaizliedzīgajam darbam.

"Sešus gadus Nacionālie bruņotie spēki kopā sabiedrotajiem no 39 valstīm piedalās NATO vadītajā operācijā, lai nodrošinātu stabilitāti karu izpostītajā Afganistānā. Visu šo laiku Latvijas karavīri teicami pilda savus pienākumus - rūpējas par drošību un sniedz savu ieguldījumu valsts atjaunotnē. Tomēr mūsu kopīgie centieni sastopas ar fanātiskiem mēģinājumiem apturēt miera procesu Afganistānā. Šodien mums ir jāatzīst smags zaudējums," sacīja ministrs.

"Savā un Aizsardzības ministrijas vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību bojā gājušā ģimenēm, tuviniekiem, draugiem, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī Afganistānas un ASV karavīriem, kuri cietuši zaudējumus šajā kaujā. Šajā smagajā brīdī savās domās un lūgšanās mēs esam kopā ar jums," līdzjūtību izteica politiķis.

Arī Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP) neuzskata, ka Latvijai sava misija Afganistānā būtu jāpārtrauc. Ja Latvija nav pārtraukusi misiju, iepriekš zaudējot karavīrus Afganistānā un Irākā, tad arī šim gadījumam, pēc deputāta domām, nav jābūt par iemeslu, lai Latvija aizietu no misijas, ja vien nav arī citu iemeslu.

"Tas ir smagi, bet katrs karavīrs labi zina, kādi var būt viņa uzdevumi un ar ko tie saistīti," sacīja Dalbiņš, "ja sākam krīzes laikā runāt par to, vai karavīriem ir jānodrošina viena vai otra sociālā garantija un vai šī profesija atšķiras no citām, tad šī ir tā atšķirība."

Kā ziņots, uzbrukums noticis ap plkst.3 pēc Latvijas laika Kunāras provincē. Uzbrukumā ievainoti vēl divi Latvijas karavīri. Viena ievainotā veselības stāvoklis tiek raksturots kā smags, bet stabils.

Šīs kaujas laikā gājuši bojā arī trīs ASV un trīs Afganistānas nacionālās armijas karavīri. Iespējams, starptautiskās operācijas Afganistānā karavīriem ir uzbrukuši "Taliban" kaujinieki.

Par traģēdiju Nacionālo bruņotie spēki ir informējuši bojā gājušo radiniekus un izteikuši viņiem līdzjūtību, bet aizsardzības Lieģis ir paziņojis par vizītes pārtraukšanu Spānijā, lai atgrieztos Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!