Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī un studentu maksātspējas samazināšanos, liela daļa augstskolu nolēmušas studiju maksu rudenī nepalielināt, liecina augstskolu pārstāvju aptauja.

2009. /2010. akadēmiskajā gadā mācību maksu nepalielinās ne Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), ne Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Daugavpils universitāte (DU). Lai arī galīgais lēmums augstskolā nav pieņemts, visticamāk, studiju maksu nepalielinās arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskola. Jau ziņots, ka šādu lēmumu pieņēmusi arī Banku augstskola, biznesa augstskola "Turība" un Liepājas Universitāte.

Par 10% jeb aptuveni par 115 latiem gadā studiju maksu visos kursos palielinās Vidzemes augstskola (ViA). Par inflācijas tiesu jeb aptuveni 11% studiju maksu gan jaunajiem, gan esošajiem studentiem nolēmusi palielināt Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Jau ziņots, ka no rudens vairumā Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju programmu studiju maksas tiks palielinātas no 1300 līdz 1430 latiem par akadēmisko gadu.

Vienlaikus vairākas augstskolas apsver iespēju maksu par studijām pat pazemināt. Jau ziņots, ka par studiju maksas pazemināšanu domā Latvijas Mākslas akadēmija, un, neraugoties uz sākotnējo lēmumu studiju maksu palielināt par 20%, šādu iespēju apsver arī Ventspils Augstskola (VeA).

Kā norādīja DU prorektore Irēna Kaminska, ņemot vērā to, ka ekonomiskās krīzes iespaidā gaidāms liels bezdarbs un iedzīvotāju ienākumu samazināšanās Daugavpils rajonā, arī DU apsver iespēju mācību maksas samazināt.

Tomēr visi minēto augstskolu pārstāvji uzsver - lēmums būšot atkarīgs no tā, vai vēl vairāk netiks apcirpti līdzekļi augstākajai izglītībai.

Lai arī vairākās augstskolās finansējuma samazinājums skāris gan stipendiju, gan transporta kompensāciju fondus, vairākas augstskolas stingri apņēmušās atbalstu studentiem nemazināt. ViA un DU pārstāvji atzina, ka nav samazināts ne stipendiju saņēmēju skaits, nedz arī transporta kompensāciju apmērs. Arī Liepājas Universitāte iepriekš informējusi, ka atbalstu studentiem saglabās iepriekšējā līmenī.

VeA mācību prorektore Māra Leitāne norādīja, ka augstskolā šogad stipendiju saņēmēju skaits ir samazinājies, bet ne būtiski. Ja iepriekš stipendijas saņēma vairāk nekā 80 studenti, šogad tās saņem 79.

Savukārt RTU stipendiju saņēmēju skaits samazināsies par vairāk nekā 300, jo stipendiju fonds samazināts par 37%, pastāstīja RTU Studentu parlamenta prezidents Artūrs Zeps. Stipendijas universitātē šogad saņems 671 bakalaura un maģistra programmu students.

Arī LU stipendiju fonds bakalaura un maģistra studiju programmās sarucis no 564 570 latiem līdz 491 970, bet transporta kompensāciju fonds - no 176 610 latiem līdz 115 338 latiem.

RSU stipendijas šajā semestrī saņem 283 studenti, kamēr 2008.gadā stipendijas saņēma 450 studenti. Augstskola atteikusies no vienreizējo stipendiju izmaksas, kā arī neizmaksās stipendijas jaunajām māmiņām. Jautāta par to, vai RSU negatavojas samazināt studiju maksu, augstskolas mācību daļas vadītāja Aija Gulbe norāda, ka, to darot, varētu tikt apdraudēta studiju kvalitāte, jo lielā mērā tieši no studiju maksas nestajiem ieņēmumiem tiek izmaksātas mācībspēku algas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!