Sestdien vides sakopšanas akcijā Lielā talka ir piedalījušies vairāk nekā 110 000 brīvprātīgo, savācot ap 340 000 maisu ar atkritumiem, liecina talkas rīkotāju provizoriskie aprēķini.
Precīzu savākto atkritumu apjomu un informāciju par talkas dalībnieku skaitu lielās talkas organizatori sola apkopot līdz aprīļa beigām, kad tiks saņemtas ziņas no atkritumu poligoniem un reģionālo talku koordinatoriem.

Pirmā lielā talka notika 2008.gada 13.septembrī, kad vienas dienas laikā ap 50 000 Latvijas iedzīvotāju sakopa 512 vietas 364 pašvaldību teritorijās. Pērn talkas laikā tika savākti vairāk nekā 260 000 maisu ar atkritumiem.

Talkas organizatori pateicas visiem talkas dalībniekiem par milzīgo atsaucību un izsaka gandarījumu par Latvijas iedzīvotāju vienotību tīras vides idejas vārdā.

"Reģionālo talku koordinatoru ziņotais liecina, ka šogad talcinieku bijis gandrīz trīs reizes vairāk nekā pērn. Turklāt, neskatoties uz dažviet snigušo sniegu, aukstumu un aso vēju, atsaucība un emocionālais pacēlums bija grandiozs," sacīja talkas koordinatore Vita Jaunzeme.

Talcinieki strādājuši tik čakli, ka daudzviet jau dienas pirmajā pusē beigušies talkai sagādātie atkritumu maisi, un koordinatori paši pirkuši maisus, lai talka turpinātos.

Lielākās talkas notika Jelgavā, kur pirms pusdienas laika piedalījušies ap 1 700 cilvēku, Kandavā talkā pulcējušies ap 1300 cilvēki, bet Cēsīs - ap 950 iedzīvotāji.

Mežaparku talkā sakopuši ap 700 cilvēku, bet kopumā pēc sākotnējās informācijas galvaspilsētu uzposuši vairāk nekā 6000 talcinieku, tomēr lielās talkas organizētāji lēš, ka patiesais dažādu talku dalībnieku skaits varētu būt daudz lielāks.

Pie Alūksnes snidzis slapjš sniegs, tomēr cilvēki piedalījušies talkā, līdz krusas dēļ to tomēr pārtraukuši un pārcēluši uz citu dienu.

Talkā piedalījās visu vecumu cilvēki, sākot no maziem bērniem līdz pensionāriem, kā arī ļoti daudz jauniešu un ģimeņu. Vidēji vienā talkas norises vietā piedalījās no 50 līdz 200 dalībniekiem.

"Rīkosim talkas desmit gadus, līdz tajās piedalīsies visi Latvijas iedzīvotāji un nebūs, kas met atkritumus. Tad taisīsim pļaušanas talkas, lai tiktu no kūlas dedzinātājiem vaļā," nākotnes plānus ieskicēja Jaunzeme, atzīstot, ka ir ļoti laimīga par šī pavasara talku.

Sestdien jau otro reizi visā Latvijā norisinājās Lielā talka, kuras laikā bija plānots sakopt apkārtni visos Latvijas rajonos.

Lielās talkas rīkošanai kopumā atsaucās 798 koordinatori, tostarp 369 pašvaldības, 265 skolas, 12 augstskolas un vairāk nekā 100 organizācijas, valsts iestādes un uzņēmumi. Daudz talcinieku un domu biedru grupu arī plānoja individuālus pasākumus, sakopjot privātās vai pašvaldību nenozīmētās teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!