Pēc Valsts kontroles (VK) veiktās revīzijas par Veselības ministrijai (VM) piešķirto finansējumu 14,9 miljonu eiro apmērā, VK iesaka VM izvērtēt, vai pieeja decentralizētu iepirkumu procedūru veikšanai kapitālsabiedrībās nodrošina maksimāli ekonomisku līdzekļu izlietojumu, trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā atklāja VK pārstāve Maija Āboliņa.

Finansējums bija piešķirts, lai palielinātu valsts lielāko slimnīcu kapacitāti un nodrošinātu Covid-19 inficētu pacientu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai nepieciešamās ierīces.

Komisijā VK pauda ieteikumu, ka lielajām slimnīcām jādomā par kopīgiem, centralizētiem iepirkumiem, kam piekrita arī VM pārstāvis Boriss Kņigins.

Otrs no revīzijā sniegtajiem diviem ieteikumiem, kurus ieviešot tiks sekmēta valsts budžeta līdzekļu efektīva un ekonomiska izlietošana atbilstoši paredzētajiem mērķiem, ir, veicot ieguldījumus ministrijas kapitālsabiedrību pamatkapitālā, izvēlēties tādu pamatkapitāla palielināšanas veidu, kas pēc iespējas precīzāk nodrošina līdzekļu izlietojumu konkrētajam mērķim.

Viens no VK secinājumiem vēsta, ka, izvēloties decentralizētu pieeju slimnīcām nepieciešamo iekārtu iegādē Covid-19 inficētu pacientu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai, ir izveidojusies situācija, ka pacientu veselības aprūpei nepieciešamo medicīnas iekārtu izvēle ir atstāta katras pašas slimnīcas atbildībā, nevienam neuzņemoties atbildību valstiskā līmenī, kā arī tas neveicinot no valsts budžeta piešķirtā finansējuma ekonomisku izmantošanu.

Tāpat VK secinājusi, ka slimnīcas ir nodrošinājušas medicīnisko iekārtu iegādes procesa caurskatāmību, tostarp lēmumu pieņemšanas izsekojamību.

Kā norādīts VK prezentācijā, kuru trešdien prezentēja komisijas sēdē, VM piešķirtos līdzekļus ir izlietojusi atbilstoši piešķiršanas mērķim, 2020. gada laikā veicot ieguldījumus Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pamatkapitālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!