Foto: SIA "Rīgas meži"

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" daļas "Dārzi un parki" Rīdzenes iecirkņa teritorijas apsaimniekošanas speciālisti Lielo kapu teritorijas kopšanas laikā, zem sūnu, lapu un zemes slāņa atraduši ļoti vērtīgu vēsturisku priekšmetu – vismaz 200 gadus senu kapa plāksni ar uzrakstiem, portālu "Delfi" informēja "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Arheoloģiskais retums varētu būt pat vairāk nekā 200 gadus sens, lēš Vaikulis.

Vēsturisko priekšmetu izdevies atrast, pateicoties "Rīgas Mežu" dārzu un parku daļas teritorijas apsaimniekošanas speciālistam, Lielo kapu vēstures entuziastam Mihailam Parahinam, kurš savā darbā vienmēr ir ļoti vērīgs un rūpīgs pret memoriālajā parkā esošo mantojumu, informēja Vaikulis.

Parahins nekavējoties sazinājies ar ekspertiem no Rīgas Pieminekļu aģentūras, kas ceturtdien, 20. februārī, uzsāks kapa plāksnes analīzi.

"Pārsvarā šādas plāksnes savās oriģinālajās vietās nav saglabājušās. Padomju gados, kapu rekonstrukcijas laikā tās tika izvietotas kā ekspozīcijas priekšmeti gar parka celiņiem. Atrast šādu plāksni nost no ceļa, tās oriģinālajā atrašanās vietā, ir milzīga veiksme, īpaši ņemot vērā, ka tieši plāksnes ir visvecākais Lielo kapu mantojums," par atraduma unikalitāti stāstīja Parahins.

Apskatāma arī kapsētas visvecākā sektora shēma, kurā apbedījumi tika veikti jau no 1773. gada. ​​​​​​​Tieši šeit zemē atrasta kapa plāksne, norādīja Vaikulis.

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" daļas "Dārzi un parki" Rīdzenes iecirkņa teritorijas apsaimniekošanas speciālisti un dārznieki visu Lielo kapu teritorijas 22,5 hektāru platībā un Jēkaba kapu 2,77 ha platībā kopšanu uzsāka 2017. gada aprīlī.

"Rīgas meži" kopā ar Rīgas Pašvaldības policiju arī izdevies novērst trešo personu nesankcionētu darbošanos Lielajos kapos, lai mazinātu kultūrvēsturisko detaļu un elementu sabojāšanu, pazaudēšanu vai piesavināšanos, kā arī patvaļīgu atrašanos kapličās, kas var būt pat bīstama dzīvībai un veselībai.

Tāpat tiek nodrošināta Lielo kapu ne tikai kā vēsturiska objekta, bet arī dabas objekta saglabāšana ilgtermiņā.

Visas aktivitātes īpašumā saskaņojamas ar zemes valdītāju RD Īpašuma departamentu, "Rīgas pieminekļu aģentūru" un "Rīgas mežiem", kā arī koordinējamas ar Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!