Foto: Shutterstock
Lielākā daļa aizvadītajā nedēļā atklāto Covid-19 inficēšanās gadījumu saistīta ar izglītības iestādēm, pirmdien atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Provizoriskie dati par pagājušo nedēļu liecina, ka lielākajā daļā (62%) no kopā atklātajiem 780 saslimšanas gadījumiem šobrīd ir izdevies noskaidrot inficēšanās avotus. Pārējos gadījumos izmeklēšana turpinās vai arī nav izdevies noskaidrot infekcijas avotu, datus analizēja Perevoščikovs.

Visvairāk inficēšanās ar Covid-19 notikusi tieši izglītības iestādēs, kur inficējušies vismaz 130 no saslimušajiem. Savas ģimenes lokā vai mājsaimniecībā inficējušies apmēram 110 cilvēki, savukārt darba vietās – apmēram 60 cilvēki.

Saistībā ar inficēšanos ārzemēs epidemiologi pagājušajā nedēļā atklājuši vismaz 30 saslimšanas gadījumu.

Tam seko inficēšanās ārstniecības iestādēs un privātos pasākumos – vairāk nekā 15 gadījumi. Mazāk nekā desmit gadījumos inficēšanās notikusi arī nodarbojoties ar sportu vai piedaloties izklaides pasākumos.

Perevoščikovs uzsvēra, ka šie dati ir provizoriski un varētu mainīties.

Analizējot situāciju darba vietās, gandrīz visos konstatētajos uzliesmojumos sākotnēji tika novērota infekcijas izplatīšanās no cilvēka, kurš bija simptomātisks saslimšanas dienā vai nākamajā dienā un apmeklēja darbu vai izglītības iestādi.

Perevoščikovs atgādināja, ka cilvēkiem ir svarīgi atcerēties, ka gadījumos, ja ir slimības simptomi, jāpaliek mājās, kā arī nopietnu simptomu gadījumā jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu. Tāpat speciālists aicināja saslimšanas gadījumā nepakļaut apkārtējos cilvēkus inficēšanās riskam.

Dati liecina, ka visvairāk slimo bērni un sociāli aktīvas personas vecuma grupā līdz 49 gadiem. Tāpat saslimstības pieaugums novērojams arī citās vecuma grupās.

Perevoščikovs uzsvēra, ka slimības apkarošanas stratēģijas mērķis ir arī pasargāt personas, kas ir riska grupās – personas, kas vecuma dēļ pārnes šo slimību smagi, kā arī cilvēkus ar hroniskām slimībām.

Speciālisti katru nedēļu turpina monitorēt rādītāju, cik saslimšanas gadījumos slimība norit bez simptomiem. Šis rādītājs pēdējo četru nedēļu laikā ir svārstījies no 14 līdz 18%.

Pagājušajā nedēļā bezsimptomu saslimšana ir konstatēta 17% pacientu, pārējiem – simptomi bija. Turklāt vismaz 8% gadījumu slimība norit tik smagi, ka ir nepieciešama stacionēšana. "Šis rādītājs jau kādu laiku ir stabils," piebilda speciālists.

Smagu saslimšanas gadījumu skaits attiecībā pret jaunatklātiem gadījumiem arī pieaug, norādīja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Latvijā reģistrēts lielākais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits kopš pandēmijas sākuma – 780, medijus pirmdien informēja Perevoščikovs.

Vēstīts, ka pēdējā diennaktī veikti 2215 Covid-19 testi, reģistrēti 44 jauni saslimšanas gadījumi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 2%.

Latvijā kopā saslimuši 3494 cilvēki, bet 1341 ir izveseļojies.

Stacionāros svētdien ievietoti astoņi slimnieki un tajos kopā ārstējas 80 pacienti: 74 ar vidēji smagu slimības gaitu, seši ar smagu slimības gaitu.

Kopā no stacionāra līdz šim izrakstīti 284 pacienti.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā tika izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!