Lai gan lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju zina, kādi svētki tiek atzīmēti 18.novembrī, tomēr pārsvarā Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena netiek īpaši svinēta un svētku diena tiek izmantota kā parasta brīvdiena, liecina tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" veiktais pētījums.
To, ka 18.novembrī valstī tiek atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas diena, zina 77% iedzīvotāju. Tomēr 16% aptaujāto bijušas grūtības pateikt, kādi svētki tiek svinēti.

2% iedzīvotāju domā, ka 18.novembrī ir vienkārši svētki, 0,4% uzskata, ka šajā dienā ir seni latviešu saulgriežu svētki vai tiek pieminēta Rīgas atbrīvošana no Bermonta karaspēka.

0,2% iedzīvotāju ir pārliecināti, ka 18.novembrī valsts atzīmē 1934.gada Kārļa Ulmaņa valsts apvērsumu. Ir iedzīvotāji, kuri uzskata, ka 18.novembrī tiek svinēta Lielās Oktobra revolūcijas gadadiena.

18.novembra svinību patieso iemeslu biežāk zinājuši iedzīvotāji vecuma grupā no 25 līdz 49 gadiem, aptaujātie ar augstāko izglītību un ar vidējiem ģimenes ienākumiem.

Aptuveni divas piektdaļas jeb 40% Latvijas iedzīvotāju 18.novembri izmanto kā parastu brīvdienu, nekā īpaši to neatzīmējot. Svētkus retāk svin cittautieši un respondenti ar vidējo izglītību.

Visbiežāk Latvijas Republikas proklamēšanas diena tiek atzīmēta, svinot to kopā ar ģimeni un draugiem - 22% vai apmeklējot 18.novembrim veltītos pasākumus klātienē - 20%.

Tāpat vairāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju dodas skatīties salūtu vai tieši pretēji - paliek mājās un vēro 18.novembrim veltītos raidījumus televīzijā. Ir iedzīvotāji, kam 18.novembra atzīmēšana saistīta tikai ar karoga izkāršanu pie mājas, kā arī tādi, kam 18.novembris ir parasta darbadiena.

Aptauju "TNS Latvia" veica no 27. līdz 30.oktobrim, izvaicājot 500 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!