Foto: LETA

Vairāk nekā puse - 67% Latvijas iedzīvotāju – uzskata sevi par Latvijas patriotiem, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptaujas dati.

Pētījumā noskaidrots, ka kopumā 67% aptaujāto mūsu valsts iedzīvotāju sevi uzskata par Latvijas patriotiem – tā domā 77% cilvēku, kuriem sarunu valoda ģimenē ir latviešu, un 51%, kas ģimenē runā krievu valodā. Tomēr katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs (25%) aptaujā arī atzina, ka nejūtas kā Latvijas patriots.

Jautāti, kas raksturo, ko īsti nozīmē būt patriotam, vislielākais skaits - 44% respondentu - atbildēja, ka tas nozīmē nebraukt prom no Latvijas īslaicīgu grūtību dēļ. Savukārt vienāds skaits aptaujāto (32%) norādīja, ka tas nozīmē radīt un audzināt bērnus, kā arī svinēt valsts svētkus.

Salīdzinot respondentu atbildes atkarībā no sarunvalodas ģimenē, vērojams, ka respondenti ar latviešu sarunvalodu biežāk nekā krievvalodīgie uzskatīja, ka būt patriotam nozīmē nebraukt prom no Latvijas īslaicīgu grūtību dēļ, svinēt oficiālos valsts svētkus, apzinīgi strādāt un maksāt nodokļus, kā arī aizstāvēt savu valsti no ienaidniekiem, ja tas ir nepieciešams.

Savukārt krievvalodīgie respondenti biežāk par patriotisma izpausmēm uzskatīja bērnu radīšanu, audzināšanu un valsts vēstures pārzināšanu.

"Apgalvojums "esmu patriots" pats par sevi maz ko pasaka. Tādēļ skatāmies dziļāk – patriotam svarīgākais ir nebraukt prom, audzināt bērnus un svinēt valsts svētkus. Apzinīgs darbs un nodokļu maksāšana triju gadu laikā zaudējusi savu ideoloģisko svaru. Valsts svētki savukārt tiek svinēti, apmeklējot publiskus pasākumus (piemēram, koncertus un salūtus). Par kādu naudu lai tos rīko – nodokļi un darbs nav pārāk svarīgi. Tāds mazliet neloģisks tas patriotisms sanāk," rezultātus komentē Ivars Austers, Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā.

Salīdzinot 2011. un 2014.gada aptauju rezultātus, barometra veidotāji secina, ka 2014.gadā biežāk nekā pirms trīs gadiem respondenti atbildēja, ka būt Latvijas patriotam nozīmē nebraukt prom no Latvijas īslaicīgu grūtību dēļ un svinēt oficiālos valsts svētkus.

Savukārt retāk 2014.gadā atzīmētas tādas atbildes kā "apzinīgi strādāt un maksāt nodokļus, personiski piedaloties valsts labklājības celšanā", "pārzināt savas valsts vēsturi" un "aizstāvēt savu valsti no ienaidniekiem, ja tas nepieciešams".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā puse - 54% Latvijas iedzīvotāju - ir apmierināti ar dzīvi Latvijā, kamēr 41% atzinuši, ka ir neapmierināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!