Lielākā daļa jeb 80% Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudīto ēstuvju izglītības iestādēs pilnībā nodrošina higiēnas normas, aģentūru LETA informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
15% ēstuvēs higiēnas prasības ir nodrošinātas daļēji. Savukārt 5% jeb 26 no pārbaudītajām ēstuvēm konstatētas būtiskas higiēnas neatbilstības. PVD ir noteicis konkrētus neatbilstību novēršanas termiņus.

Atsevišķās Dobeles, Madonas, Ogres un Talsu rajona izglītības iestādēs vēl risinās vasarā sāktie ēstuvju rekonstrukcijas darbi, notiek arī jaunu tehnoloģisko iekārtu uzstādīšana. Tādēļ skolēnu ēdināšanu šajās skolās varētu uzsākt septembra otrajā pusē.

Uzsākot 2005./2006.mācību gadu, PVD novērtēja 553 pamata un vispārējās izglītības iestāžu ēstuvju atbilstību higiēnas prasībām.

Pēc Meisteres teiktā, neatbilstošajās ēstuvēs nav nodrošināti tādi būtiski higiēnas aspekti kā tekoša aukstā un karstā dzeramā ūdens padeve ražošanas telpās un tualetē. Neatbilstošas ventilācijas dēļ telpu konstrukcijas ir klātas ar pelējumu, vairākās ēstuvēs nedarbojas arī kanalizācija.

Higiēnas prasībām neatbilstošajās un daļēji atbilstošajās ēstuvēs kopīga problēma ir neatbilstoša ražošanas telpu apdare, nolietojušās un bojātas iekārtas un galdu virsmas. Tāpat nav pilnībā veikta bojāto virtuves un galda trauku nomaiņa, jo izglītības iestādēm trūkst līdzekļi. Šīs problēmas pārtikas inspektori ir konstatējuši jau iepriekšējā mācību gada laikā.

PVD inspektori izglītības iestāžu ēstuvju pārbaudes, sākoties jaunajam mācību gadam, turpinās arī septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!