Foto: PantherMedia/Scanpix

Būvniecības valsts kontroles birojs apsekojis 261 izglītības iestādi Latvijā, un lielākā daļa no tām ir teicamā vai labā stāvoklī, portālam "Delfi" pavēstīja biroja sabiedrisko attiecību konsultante Evija Ansonska.

Saskaņā ar pārbaudes rezultātiem 89% apsekoto izglītības iestāžu ir teicamā vai labā stāvoklī.

"Pārliecinošs vairums iestāžu ir labā stāvoklī, bet konstatētās nepilnības ir iespējams novērst un tās neapdraud ēkas drošību," uzsver Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis, paužot gandarījumu, ka pašvaldības un skolu vadība bijušas ļoti pretimnākošas un atbalstījušas pārbaužu veikšanu.

No apsekotajām izglītības iestādēm 66% atrodas Rīgā, 15,7% - Kurzemē, 8% - Zemgalē, 5,7% - Vidzemē, bet 4% - Latgalē. Kā primārās tika pārbaudītas pirmskolas izglītības iestādes un vispārējās izglītības skolas, bet izglītības iestāžu apsekošana vēl turpināsies, norādīja birojā.

Saskaņā ar biroja pārbaužu rezultātiem 7% no apsekotajām izglītības iestādēm ir teicamā stāvokli, bet 82% - labā stāvoklī, kas nozīmē, ka ēkas ekspluatācija ir droša. Kā atbildīgas saimniekošanas piemērus birojs min Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, Rīgas 34. vidusskolu un Rīgas Pirmsskolas izglītības iestādi "Kurzeme".

Savukārt 11% pārbaudīto ēku ir apmierinošā stāvoklī un nepieciešams uzlabot to drošību, kas nozīmē, ka ēkās konstatētas nepilnības, kas tās īpašniekam jānovērš konstatētās nepilnības un par izpildi jāziņo Būvniecības valsts kontroles birojam. Lielākoties konstatētās nepilnības ir saistītas ar nepietiekamu ēkas mehānisko stiprību, kā arī lietošanas drošības un vides pieejamības prasību pārkāpumiem.

Apsekotā 261 izglītības iestāde veido gandrīz pusi jeb 40% no visām biroja apsekotajām ēkām vasaras periodā.

Jau ziņots, ka šā gada pirmajā pusgadā birojs pārbaudīja pārbaudījis gandrīz 600 publisko ēku visā Latvijā un konstatējis, ka tikai 15% no visām apsekotajām valsts, pašvaldību un privātajām ēkām pilnībā atbilst visām drošības prasībām.

Līdz gada beigām birojs plāno pārbaudīt 2000 publisko ēku visā Latvijā, īpašu uzmanību otrajā pusgadā pievēršot izglītības iestādēm, viesnīcām un birojiem. Kopš šā gada 1. jūlija sekmīgi uzsākta arī jauno būvobjektu kontrole.

Pašlaik birojā strādā 50 darbinieki, no tiem aptuveni puse jeb 22 ir sertificēti būvspeciālisti ar nopietnu darba pieredzi Latvijā un ārvalstīs. Papildu tam tiek piesaistīti eksperti, un plānots, ka uz astoņām štata vietām tiks piesaistīti 15-25 Latvijas būvniecības industrijas speciālisti, kuri ir ieinteresēti būvniecības nozares sakārtošanā atbilstoši Eiropas standartu prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!