Foto: LETA

Pagājušajā gadā lielākais ārzemju studentu skaita īpatsvars bijis Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), liecina Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotā informācija.

Pērn no visiem 7385 RSU studentiem 1233 bija ārzemnieki, tādējādi veidojot 17% no augstskolā studējošo kopskaita. Salīdzinot ar 2013.gadu, ārzemju studentu skaits augstskolā pieaudzis par 24%.

Otrs augstākais rezultāts valsts augstskolu vidū bijis Latvijas Nacionālajai aizsardzības akadēmijai, kur 13% no 147 studējošajiem bija ārvalstu studenti. Tomēr, salīdzinot ar 2013.gadu, ārzemnieku skaits augstskolā samazinājies par 53%.

Latvijas Universitātē (LU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas augstskolā (JVLMA), Banku Augstskolā (BA) ārzemju studentu īpatsvars bija pieci procenti. Lielākais ārzemju studentu pieaugums šo augstskolu vidū bijis JVLMA, kur ārzemju studentu skaits kāpis par 145%. LU tas kāpis par 47%, BA - par 12%. Savukārt RTU ārzemju studentu skaits samazinājies par 10%.

Viens no lielākajiem ārzemju studentu skaita pieaugumiem 2014.gadā piedzīvots arī Ventspils augstskolā, kur, salīdzinot ar 2013.gadu, ārzemju studentu skaits kāpis par 144%. Pašā augstskolā tikai trīs procenti no studējošo kopskaita sastāda ārzemju studenti.

2014./2015. akadēmiskajā gadā augstskolās un koledžās tika uzņemti 29 112 studējošie, no kuriem 35% sāka studijas profesionālajās pamatstudiju programmās, 21% - koledžas studiju programmās un tikpat daudz – akadēmiskā bakalaura studijās. Profesionālā maģistra studijas sāka 11% no visiem imatrikulētajiem studentiem, bet akadēmiskā maģistra studijas – 8%.

Visbiežāk studenti izvēlējušies studēt sociālās zinātnes, komerczinības un tiesības, kā arī inženierzinātnes, ražošanu un būvniecību. Doktorantūrā šajā akadēmiskajā gadā studijas sākuši 532 studējošie, visbiežāk izvēloties inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības doktorantūras studiju programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!