Foto: DELFI
Maijā 36,4 tūkstošiem cilvēku bezdarbnieku pabalstos izmaksāti gandrīz 3,7 miljoni latu, tostarp lielākā pabalsta saņēmējam izmaksāti 1806,43 lati, bet mazākā pabalsta saņēmējam – 2,6 lati.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārstāve Edīte Olupe aģentūrai BNS pastāstīja, ka lielākā bezdarbnieka pabalsta saņēmējam ir 20–29 gadus liels darba stāžs un šis pabalsts piešķirts pagājušā gada novembrī, līdz ar to maijā izmaksāti 75% no sākotnēji piešķirtā pabalsta apmēra. Pabalstam piemēroti arī ierobežojumi jeb tā sauktie griesti saskaņā ar pašreizējo bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtību.

Savukārt mazākā bezdarbnieka pabalsta saņēmēja darba stāžs ir lielāks par 30 gadiem, un tas piešķirts šogad janvārī, līdz ar to maijā piešķirti 75% no sākotnējā pabalsta. Sākotnēji pabalsts piešķirts aptuveni 3,6 latu apmērā, kas ir 65% no konkrētā darba ņēmēja vidējās iemaksu algas.

Bezdarbnieka pabalstu, kas mazāks par 45 latiem mēnesī, maijā saņēmuši 2200 cilvēku.

Jau vēstīts, ka bezdarbnieka pabalstu maijā saņēma 36,5 tūkstoši cilvēku, tostarp 21 tūkstotis vīriešu un 15,5 tūkstoši sieviešu. Pabalsta vidējais piešķirtais apmērs maijā bija 100,9 lati, tostarp sievietēm – 91,23 lati, bet vīriešiem – 113,88 lati.

Piešķiramo bezdarbnieka pabalstu aprēķina proporcionāli darba stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem iepriekš veiktas iemaksas bezdarba gadījumam. Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir no viena līdz deviņiem gadiem, bezdarbnieka pabalstu piešķir 50% apmērā no vidējās iemaksu algas, no 10 līdz 19 gadiem – 55% apmērā, no 20 līdz 29 gadiem – 60% apmērā, bet ja stāžs ir ilgāks par 30 gadiem – 65% apmērā.

Bezdarbnieki, kuriem šis statuss piešķirts līdz pagājušā gada beigām un kuru darba stāžs ir no viena līdz deviņiem gadiem, pirmos divus mēnešus pabalstu saņem sākotnēji piešķirtajā apmērā, nākamos divus mēnešus – 75% no piešķirtā pabalsta apmēra, bet pēdējos piecus mēnešus – 45 latus mēnesī. Ja darba stāžs ir no 10 līdz 19 gadiem, pirmos divus mēnešus pabalstu saņem piešķirtajā apmērā, nākamos divus mēnešus – 75% no piešķirtā pabalsta apmēra, turpmākos divus mēnešus – 50% no piešķirtā pabalsta apmēra, bet pēdējos trīs mēnešus – 45 latus mēnesī. Savukārt, ja darba stāžs ir 20 gadu vai lielāks, pirmos trīs mēnešus pabalstu saņem sākotnēji piešķirtajā apmērā, nākamos trīs mēnešus – 75% no piešķirtā pabalsta apmēra, bet pēdējos trīs mēnešus – 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Cilvēki, kuriem bezdarbnieka pabalsts piešķirts šogad un kuru stāžs ir mazāks par 20 gadiem, saskaņā ar izmaiņām likumos pēdējos mēnešos saņem ne vairāk kā 50% no sākotnēji piešķirtā pabalsta, kas nozīmē, ka tas var būt arī mazāks par 45 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!