Foto: Picjumbo
Lielākais parāds uzturlīdzekļu nemaksātājam, kuram ir derīga autovadītāja apliecība, veido 64 925 eiro, informēja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne.

Patlaban ir 8410 parādnieki, kuriem ir derīgas transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecības.

Attiecībā uz parādniekiem, kuru uzturlīdzekļu parāds izveidojies pirms 1. aprīļa, vispirms būs nepieciešams konstatēt, ka parādnieks nav veicis trīs uzturlīdzekļu maksājumus pēc kārtas. Atbilstoši pārejas noteikumiem aizliegums vispirms tiks piemērots attiecībā uz tām personām, kuru uzkrātā uzturlīdzekļu parāda apmērs ir lielāks nekā citiem parādniekiem, jauno kārtību skaidroja Sparāne.

"Savukārt attiecībā uz tiem parādniekiem, kuru vietā uzturlīdzekļi tiks izmaksāti administratīvajā procesā, proti, bez tiesas sprieduma, jāņem vērā, ka šie lēmumi arī tiek pieņemti, tikai sākot no 1. aprīļa, un pirmajiem pieņemtajiem lēmumiem vēl nav beidzies apstrīdēšanas termiņš, kā arī, pamatojoties uz tiem, vēl nav sākta uzturlīdzekļu izmaksa un nav izveidojies uzturlīdzekļu parāds," norādīja administrācijas pārstāve.

Sparāne pauda, ka pēc tam, kad būs konstatējams uzturlīdzekļu parāds, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai būs jāpieņem lēmums par transportlīdzekļu un kuģošanas tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanu. Lai varētu pieņemt šo lēmumu, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija vispirms uzklausīs parādniekus par apstākļiem, kuru dēļ transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums var radīt būtisku kaitējumu, un tikai pēc tam tiks pieņemts lēmums par aizlieguma piemērošanu.

Atzīmi par transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija uzliks 20 dienu laikā pēc lēmuma apstrīdēšanas vai pārsūdzības termiņa beigām.

Kā ziņots, Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma normas, kas paredz parādnieka transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanu, stājās spēkā 1. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!