Foto: DELFI
Lielākajai daļai Saeimā pārstāvēto partiju ceturtdienas, 16. jūnija, sēdē plānots brīvais balsojums par likumprojektu, kas paredz liegt olšūnu ziedošanu veikt nedzemdējušām sievietēm.

Savukārt, ja tiks rosināts pagarināt likumprojekta priekšlikumu iesniegšanas termiņu, tad daļa partiju vērtēs šo rosinājumu, bet daži politiskie spēki jau tagad pauž atbalstu šādam iespējamam priekšlikumam. Ja tiktu pieņemts lēmums par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu, parlaments rītdien varētu nelemt par sagatavoto likumprojektu.

Partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas deputāti neatbalstīs Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā to šī brīža redakcijā, iebilstot pret likumprojektā paredzēto nepamatoto olšūnu ziedošanas aizliegumu nedzemdējušām sievietēm, informēja partijas preses sekretāre Laila Timrota.

"Tā vietā, lai nepamatoti sašaurinātu vienas sabiedrības grupas tiesības, likumdevēja pienākums ir izstrādāt kvalitatīvu piedāvājumu esošās situācijas sakārtošanai, izveidojot dzimumšūnu donoru reģistru, kas nodrošinātu noteiktus kontroles un uzraudzības mehānismus, vienlīdz rūpējoties par visu olšūnu donoru veselību, viņu tiesību un interešu ievērošanu," uzsver "Vienotības" deputāti. "Vienotības" deputāti lūgs kolēģus Saeimā atbalstīt priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarinājumu, lai diskriminējošo normu likumā labotu.

ZZS šajā jautājumā būs brīvais balsojums, sacīja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, piebilstot, ka politiskajā spēkā ir arī ierobežojumu noteikšanas atbalstītāji. Pats politiķis, visticamāk, balsos "pret", taču galīgo lēmumu, kā balsot, Brigmanis pieņems, ņemot vērā arī to, kā šis jautājums tiks apspriests Saeimā. Gadījumā, ja tiks rosināts pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektam, šāds aicinājums būs jāvērtē, norādīja politiķis.

Arī nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK būs brīvais balsojums par šo likumprojektu, jo politiskā spēka frakcijā ir dažādi viedokļi, sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Attiecībā uz iespēju pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu politiķis norādīja, ka to varētu atbalstīt vien tādā gadījumā, ja atbildīgā komisija paustu gatavību turpināt pie tā strādāt.

Tāpat partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijai būs brīvais balsojums, jo šis ir sensitīvs jautājums, norādīja frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins. Politiskā spēka deputāti par šo jautājumu debatēja un no vienas puses izskanēja norāde uz pētījumiem, ka olšūnu ziedošana kaitējot sievietes veselībai, no otras puses tika uzsvērtas sievietes pašas tiesības izšķirties, kā rīkoties šajā jautājumā. Agešins norādīja, ka "Saskaņa" atbalstītu rosinājumu par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam, lai šo jautājumu sīkāk izdebatētu.

Partija "No sirds Latvijai" atbalstīs to, ka olšūnas var ziedot tikai dzemdējušas sievietes, lai tādējādi aizsargātu ģimenes vērtības, atkārtoti pauda NSL līdere Inguna Sudraba. Viņa jau iepriekš skaidroja, ka regulējuma mērķis ir aizsargāt arī jaunu trūcīgu sieviešu iespējas nākotnē veidot ģimeni, ja viņas finansiālās situācijas dēļ gribētu izšķirties ziedot olšūnas. Ja tiks rosināts pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu, par šo lietu tiks spriests pēc situācijas.

Latvijas Reģionu apvienībai būs brīvais balsojums, jo deputātiem ir dažādi redzējumi par to, kā jārīkojas šajā jautājumā, norādīja LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš. Politiķis pats personīgi uzskata, ka ar ierobežojumiem netiks panākts rezultāts un ir jārespektē cilvēktiesības. Taču valstij ir jāiesaistās izglītošanas procesā par iespējamiem veselības riskiem, sievietei ziedojot olšūnas pirms bērna piedzimšanas, pauda politiķis. Arī LRA vērtētu rosinājumu par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu, ja tas tiks piedāvāts.

Kā ziņots, Saeima plāno rīt galīgajā lasījumā vērtēt likumprojektu, kas paredz, ka turpmāk tikai dzemdējušas sievietes drīkstēs ziedot savas olšūnas. Iepriekš likums paredzēja, ka olšūnu donore var būt sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem, un nebija ietverts nosacījums, ka tā var būt tikai dzemdējusi sieviete.

Rīt, 16. jūnijā, plkst. 8.30 pie Saeimas ēkas notiks jauna protesta akcija pret šiem grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!