Valsts obligātā veselības apdrošināšanas aģentūra (VOVAA) šogad četrām Rīgas slimnīcām par pārtērētajiem līdzekļiem ir parādā 1 344 530 latus, aģentūra LETA uzzināja, aptaujājot slimnīcas.
VOVAA slimnīcām ir parādā ap 1,3 miljoniem latu

Jau ziņots, ka 78 000 lati par deviņu mēnešu darbu nav samaksāti Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai, kura no 1.novembra varētu nesniegt gan plānotās operācijas, gan neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Klīniskajai slimnīcai "Gaiļezers" no gada sākuma līdz 1.oktobrim VOVAA nav samaksājusi 260 000 latu. Kā sacīja slimnīcas galvenais ārsts Edvīns Platkājis, atbilstoši finansējumam patlaban slimnīca varot uzņemt 570 Rīgas pacientus, bet, piemēram, šodien slimnīcā ir 815 pacienti, līdz ar to līdzekļi atkal tiek pārtērēti. Platkājis norādīja, ka šī jau esot ceturtā reize, kad VOVAA ir parādā slimnīcai.

Rīgas 1.slimnīcas galvenā grāmatvede Daina Briede informēja, ka VOVAA slimnīcai ir parādā par šā gada martu 275 800 latus, turklāt šajā mēnesī slimnīca sniegusi iedzīvotājiem pakalpojumus par vēl lielāku summu - 297 000 latu apmērā.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas medicīniskais direktors Arnolds Veinbergs informēja, ka slimnīcai nav samaksāti aptuveni 730 000 latu par visu gadu, ieskaitot arī 185 000 latu par šā gada marta 15 dienām. Pēc Veinberga teiktā, Rīgas un Pierīgas pacientiem slimnīcā plānveida operācijas jau netiek sniegtas, tiek sniegta tikai neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Aptaujātie slimnīcu pārstāvji atzina, ka šādas problēmas radās pēc Rīgas novada slimokases likvidēšanas, jo valsts nepārņēma slimokases parādus slimnīcām.

Platkājis norādīja, ka tiesāties par parādu atgūšanu ar likvidēto Rīgas novada slimokasi varētu vienīgi VOVAA, taču "tā ar savu 2000 latu lielo pamatkapitālu tāpat neko nepanāktu". Savukārt pašām slimnīcām vērsties tiesā arī nebūtu jēgas, jo, pirmkārt, tiesas šādas lietas neņemtos izskatīt, bet, otrkārt, iepriekšējā prakse liecinot par slimnīcu nespēju šādās tiesas prāvās uzvarēt, uzskata mediķis.

Slimnīcu pārstāvji arī atzina, ka VOVAA valdes priekšsēdētājs Andris Zīverts jau pagājušajā nedēļā esot solījis šo jautājumu risināt, taču reālas darbības vēl arvien neesot veiktas un slimnīcas slīgst arvien lielākos līdzekļu pārtēriņos.

VOVAA valdes priekšsēdētājs Andris Zīverts sacīja, ka jautājumā par marta parādiem aģentūra ir izstrādājusi grafiku, kā pārņemt Rīgas novada slimokases saistības. Patlaban jau esot samaksāts ģimenes ārstiem par sniegtajiem pakalpojumiem, un no novembra VOVAA sāks maksāt veselības centriem.

Savukārt slimnīcām pārtērētos līdzekļus par martu plānots izmaksāt decembrī. Zīverts norādīja, ka VOVAA šos grafikus izstrādājusi tā, lai tos reāli arī varētu izpildīt.

Runājot par slimnīcu pārtērētajiem līdzekļiem citos mēnešos, Zīverts norādīja, ka patlaban notiek sarunas ar katru slimnīcu atsevišķi par līdzekļu izmaksu. Turklāt daļai slimnīcu šie līdzekļi esot izmaksāti.

Zīverts apgalvoja, ka par sniegto neatliekamo medicīnisko palīdzību tiks samaksāts, taču jautājumā par plānveida operācijām veselības aprūpes iestādes vadītājiem esot jārēķinās, ka var netikt samaksāts līdzekļu trūkuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!