Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās lielākajās Latvijas upēs, liecina "meteo.lv" apkopotā informācija.

Ūdens līmenis ceļas Daugavā un tās pietekās. Upes augštecē pie Veļižas ūdens līmeņi ceļas ļoti lēni 1 līdz 2 cm diennaktī. Sākot no Suražas līdz Zeļķiem ūdens līmeņi aizvadītajā diennaktī cēlušies straujāk 18 – 74 cm diennaktī. Ledus ir pacelts pie Suražas, Ullas, pārsvarā ledus Daugavā ir ar piekrastes vaļumjoslām, atsevišķās vietās plaisas ledus segā.

Latvijas teritorijā vairākos posmos Daugavā ir sācis iet ledus. Naktī uz sestdienu ledus izgājis pie Piedrujas un Krāslavas un no rīta tur bija reta ledus iešana. Ledus sakustēšanās atkārtoti notikusi pie Daugavpils, pie Jersikas ledus sega ir pacelta. 26.marta vakarā ledus iešana sākās Daugavā pie Jēkabpils, tad sāka strauji celties ūdens līmenis, sestdien no rīta pēc plkst. 10:00 ūdens līmenis ir sācis nedaudz pazemināties un plkst.11:00 ir 79.88 m, Daugavā pie Zeļķiem ūdens līmenis turpina paaugstināties un plkst. 11:00 ir 74.65 m. Daugavā pie Zeļķiem novērts, ka ir ledus sega ar izskalojumiem, Daugavā pie Pļaviņām izskalojums ir no novērojumu stacijas līdz Aiviekstes grīvai.

Aiviekstē pie Lubānas, Dubnā pie Višķiem, Ogrē pie Lielpēčiem, Rēzeknē pie Griškāniem un Lielajā Juglā ūdens līmeņi ceļas ar intensitāti 11 līdz 13 cm diennaktī. Ogrē pie Lielpēčiem sākusies ledus iešana. Ogres lejtecē pie Ogres, Aiviekstē pie Aiviekstes HES, Dubnā pie Sīļiem un Ošā ūdens līmenis pazeminājies par 7 līdz 55 cm diennaktī. Ūdens līmenis paaugstinās ar intensitāti 16 cm diennaktī Zilupē
Gaujā un Salacā turpinās ūdens līmeņa celšanās ar intensitāti 2 līdz 7 cm diennaktī. Mazajās Vidzemes upēs Tirzā, Pededzē, Sedā un Vaidavā ūdens līmeņi nedaudz paaugstinās 3 līdz 15 cm diennaktī, Rūjā nelielas ūdenslīmeņa svārstības.

Mēmelē pie Tabokines ūdens līmenis vēl paaugstinājies par 59 cm, tur novērts arī ledus sastrēgums. Savukārt Mūsā pie Bauskas un Lielupē Mežotnes – Jelgavas posmā ūdens līmenis turpina pazemināties.
Jau ziņots, ka ūdens līmenis plkst. 08:00 pie Jelgavas 3.01 m, pie Kalnciema 2.44 m, pie Kalnciema iet ledus.

Tērvetē pie Bramberģes, Misā pie Lielveisiem un Viesītē ūdens līmenis paaugstinājies 4 līdz 26 cm diennaktī. Bērzē pie Baložiem un Svētē pie Ūziņiem ūdens līmenis pazeminās 1 līdz 12 cm diennaktī.

Ventā pie Kuldīgas ūdens līmenis turpina pazemināties, kopš 26.marta ūdens līmenis ir sācis kristies arī Ventā pie Vendzavas, diennaktī pazeminājies par 165 cm.

Abavā pie Rendas, Bārtā, Rīvā, Rojā, Užavā ūdens līmenis pazeminājies par 5 līdz 27 cm diennaktī. Ūdens līmenis paaugstinās par 6– 24 cm Durbē, Imulā un Irbē.

Tuvākajās dienās siltuma un lietus ietekmē gaidāma sniega kušanas paātrināšanās. Straujāks kļūs arī ledus segas sairšanas process. Ledus sastrēgumi, kas atrodas Latvijas rietumu un centrālas daļas upēs var sākt virzīties uz leju, un appludināt jaunas teritorijas, iespējama arī jaunu sastrēgumu veidošanās tuvāk upju lejtecēm.

Tāpat tuvākajā laikā ūdens līmeņu celšanās intensitāte pieaugs Latgales un Vidzemes upēs. Daugavā turpināsies ledus iešana Piedrujas - Daugavpils posmā, iespējama ledus sastrēguma izveidošanās Līksnas – Nīcgales posmā. Ledus iešana, iespējams, sāksies arī Daugavā pie Jersikas. Ir iespējama ledus sastrēguma izveidošanās Sakas salas - Zeļķu rajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!