Foto: DELFI

Nacionālā veselības dienesta (NVD) iekšējā audita ziņojums rāda, ka dienestā ir 45% kadru mainība, kā arī kritiski trūkst darbinieku informāciju sistēmas uzturēšanas nodaļā – tos kā lielākos izaicinājumus E-veselības darbības nodrošināšanā otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē minēja NVD pārstāvis Edgars Goba.

Lielo kadru mainību Goba pamatoja ar darbinieku izdegšanu. Tāpat kā būtisku problēmu viņš izcēla iesākto projektu realizēšanu esošo resursu ietvaros – ir nepieciešami kompetenti speciālisti dienestā, kuri ir spējīgi definēt uzdevumus, veikt pārbaudes un pieņemt veiktos darbus, ārpakalpojums šādos gadījumos neatrisinot situāciju.

Iepazīstinot deputātus ar pērn paveikto, Goba pauda, ka 2020. gadā lauzts līgums par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) piešķirtajiem līdzekļiem piecu miljonu eiro apmērā, kas bija paredzēti jau esošo E-veselības funkcionalitāšu turpmākai attīstībai.

Komisijā Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Diāna Rancāne pauda, ka patlaban ir palicis viens projekts, kuram ir piesaistīti Eiropas fondu līdzekļi – Veselības nozares informācijas sistēmu modernizācija, attīstība un integrācija ar e-veselības informācijas sistēmu. Projekta sakarā Rancāne pauda bažas, ka projekta ieviešana kavējas, ko ietekmē gan darbinieku trūkums, gan pandēmija. Tāpat kopīgi ar Centrālo finanšu līgumu aģentūru pārrunājot šo projektu, nerodas pārliecība, ka būs vērojami uzlabojumi.

Līdz ar to iesaistītās puses ir vienojušās, ka Veselības ministrija divu mēnešu laikā sagatavos ziņojumu valdībai, kur izklāstīs ar šī projekta ieviešanu saistītās problēmas un piedāvās risinājumus.

Tāpat daļa izaicinājumu ir saistīti ar Covid-19. NVD pārstāvji atzīst, ka e-darbnespējas lapas pielāgošana notika operatīvi un atbilstoši nozares prasībām. Tāpat tika uzsākta integrācija ar laboratoriju sistēmām, kā arī Covid-19 testu centralizētai apstrādei tika paplašinātas e-veselības funkcijas, lai pacienti varētu uzzināt laboratorijas rezultātus.

Līdz ar pandēmijas sākumu e-veselībā tika ieviests mehānisms, kas apziņo ģimenes ārstus par covid-19 testu rezultātiem, kontaktpersonām un vakcinējamo personu sarakstiem.

Tāpat e-veselībā medicīnas darbiniekiem ir pieejams vakcinācijas modulis. Kā riskus komisijā izceļ darbības pārtraukumi e-veselības traucējumu dēļ, bet kā alternatīvu min datu ievadi "Excel" failā, ko nodod tālāk NVD, kas datus ievada e-veselības sistēmā.

Kā skaidroja Saeimas komisijā, plānots nākotnes arhitektūras, programmatūras prasību specifikācijas un autoruzraudzības iepirkums, kas centīsies apvienot visas esošās sistēmas vienā kopumā. Iepirkumā patlaban notiek iesniegto piedāvājumu izvērtējums. Iepirkums noslēdzās 22. janvārī un tajā pieteikumus iesnieguši trīs pretendenti. Plānots, ka nākotnes arhitektūras izveidi varētu uzsākt 2022. gada pirmajā pusē.

Tāpat NVD pērnā gada beigās noslēdzis jaunu līgumu par e-veselības uzturēšanu – to trīs gadus veiks SIA "ZZDats" par 4,46 miljoniem eiro. Patlaban notiek darbs pie formalitāšu sakārtošanas, kā arī ir iesniegti pirmie izmaiņu pieprasījumi, kļūdu novēršanas un konsultāciju pieteikumi.

2021. gada budžetā piešķirti 612 tūkstoši eiro, lai e-veselībā varētu izveidot laboratorijas moduli – sadaļu laboratorijas izmeklējumiem.

Tāpat pērn tika uzsākts projekts "Pacientu veselības pamatdatu un e-receptes informācijas apmaiņa ar pārrobežu e-veselības informācijas sistēmām", kas ilgs līdz 2023. gadam. Projekta kopējais plānotais finansējuma apmērs ir 697 tūkstoši eiro, no kā Eiropas fondu finansējums ir 523 tūkstoši eiro. Plānotā informācijas apmaiņa notiks ar e-recepti un pacienta pamatdatiem (diagnozes, brīdinājumi, medicīnas ierīces, asins grupa u.c.). Plānots, ka rezultātā pacienti varēs Latvijā e-recepšu zāles iegādāties arī Lietuvā un Igaunijā.

Plānots, ka tiks veikti vairāki infrastruktūras uzlabošanas pasākumi sistēmas pielāgošanai – recepšu datubāzes particionēšana, klasifikatoru atjaunošana (tas ir manuāls darbs, ko iespējams veikt vien nakts laikā un aizņem vairākas stundas), kā arī ir noslēgts līgums par rezerves kopiju uzglabāšanu.

Kā liecina NVD dati, 2021. gada pirmajos divos mēnešos ir bijušas četras dienas, kad e-veselība saskārusies ar ilglaicīgām problēmām, bet deviņas dienas, kad bija problēmas bijušas īslaicīgas.

Jau vēstīts, ka bijusī Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pērn nāca klajā ar paziņojumu, ka deviņus gadus vecais e-veselības projekts netiks turpināts (https://www.delfi.lv/news/national/politics/esoso-e-veselibu-neattistis-grasas-atteikties-no-planotas-eraf-naudas.d?id=51904093), un plānotie e-veselības sistēmas uzlabojumi tiks nodalīti no jau esošajām funkcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!