Vislielākie ūdens piesārņotāji Latvijā ir pašvaldību komunālie uzņēmumi, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta rīkotajā diskusijā atzina Valsts vides inspekcijas direktore Sandra Krivmane.
Vai Latvijai draud ūdens resursu kari?

Speciāliste norādīja, ka pašvaldību uzņēmumu notekūdeņu attīrīšanas iekārtas caurmērā atbilst noteiktajām prasībām, tomēr nav zināms, cik piesārņotus ūdeņus ar attīrīšanas iekārtu starpniecību novada katrs konkrētais uzņēmums.

Paredzēts izveidot sistēmu, kas ļautu vides inspektoriem veikt visu notekūdeņu sistēmas analīzi, izsekot katra atsevišķā uzņēmuma darbībām. Krivmane uzskata, ka tādējādi būs iespējams kontrolēt notekūdens kvalitāti jau to izstrādes vietā.

Kā problemātiskākās vietas VVI direktore minēja Rīgas pilsētas aglomerāciju, ņemot vērā šīs teritorijas intensīvo attīstību. Konkrētas pašvaldības speciāliste nevēlējās nosaukt.

Kopumā pēdējo gadu laikā ūdens kvalitāte Latvijā ir uzlabojusies līdz ar rūpniecības nozares samazināšanos. Krivmane atzina, ka Eiropas Savienības ūdens direktīvas ieviešana Latvijā ir smags process, taču daudz jau ir sasniegts, piemēram, izveidota Daugavas ūdens apsaimniekošanas programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!