Foto: LETA
Balstoties uz epidemioloģisko situāciju un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ieteikumiem, lielākoties studijas attālinātā vai kombinētā (attālināti un klātienē) veidā realizē Rīgā bāzētās augstskolas. Reģionos tiek sekots līdzi Covid-19 saslimstības rādītājiem un izvērtētas iespējas organizēt nodarbības, tostarp lekcijas, klātienē, portālam "Delfi" norādīja aptaujātās augstskolas.

Rīgā lielākās augstskolas lekcijas organizē attālināti

Mācības Latvijas Universitātē (LU) notiek kombinēti – teorētiskās nodarbības tiek organizētas attālināti, lai iespējami ilgi saglabātu iespēju klātienē organizēt praktiskās nodarbības, tostarp laboratorijas darbus, ievērojot aktuālos drošības apstākļus.

Kā norāda LU pārstāve Sindija Grāvere, daļa nodarbību jau no mācību gada sākuma notika attālināti. Pakāpeniski pieaugot Covid-19 saslimušo skaitam, LU arvien vairāk nodarbību pārcēla attālinātā režīmā. Tam par iemeslu bija gan piesardzība, gan arī Covid-19 inficēto personu atrašanās LU telpās, kas noveda pie pašizolācijas prasību ievērošanas.

Arī Rīgas Tehniskā universitāte no 8. oktobra studiju procesus organizē attālināti. Izņēmumi ir laboratorijas darbi inženierzinātņu studentiem, kas ir atļauti nelielās grupās, lietojot sejas aizsargmasku. Savukārt, ja nepieciešamas klātienes nodarbības, notiek auditorijā klātesošo studentu reģistrēšana.

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) pirmo studiju mēnesi lielākoties organizēja attālinātā režīmā, vien sociālo zinātņu pirmā kursa studentiem 20% lekciju notika klātienē. Tas ļāva augstskolai sagatavoties – iepirkt dezinfekcijas un individuālos drošības līdzekļus un veikt citus drošības pasākumus.

Kopš 5. oktobra studijas RSU notiek kombinētā veidā, teorētiskās nodarbības organizējot attālināti, bet praktiskās – klātienē, studentiem un pasniedzējiem lietojot sejas maskas.

Savukārt Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) lielākā daļa studiju no 12. līdz 26. oktobrim notiek attālināti, praktiskās nodarbības klātienē notiek tikai nelielām studentu grupām (līdz 14 studentiem) atsevišķās specializācijās, telpās, kurās ir iespējams nodrošināt nepieciešamo attālumu.

Pēc noteiktā datuma augstskola vērtēs attālināto studiju procesu pagarināt, ņemot vērā Covid-19 saslimšanas rādītājus valstī.

Reģionos vēro epidemioloģisko situāciju

Kā norāda Vidzemes augstskolā (ViA), no pirmdienas, 19. oktobra, līdz 31. oktobrim mācības notiek tiešsaistē, izņemot laboratorijas un individuālos darbus, mācību ekskursijas un citus procesus, kurus kvalitatīvi nevar īstenot attālināti.

Līdz 19. oktobrim mācības lielākoties notika klātienē. ViA norāda, ka lēmums par divu nedēļu attālinātām studijām pieņemts nesaistīti ar Covid-19 (augstskolā nav konstatēts neviens gadījums), un, ja situāciju šo nedēļu laikā stabilizēsies, augstskola pāries atpakaļ uz klātienes studijām.

Daugavpils Universitāte mācības realizē attālināti līdz 6. novembrim, kas saistīts ar Ministru kabineta noteiktajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem, balstoties uz lielo Covid-19 inficēto skaitu Daugavpilī pēdējo nedēļu laikā. Tai skaitā arī administratīvais personāls savus darba pienākumus veic attālināti.

Savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) visus mācību procesus realizē klātienē.

"Tā kā šobrīd Jelgavā un tās apkārtnē nav vērojams Covid-19 saslimstības pieaugums un SPKC nav noteicis universitātei pretepidēmijas pasākumus, studijas turpinām īstenot klātienē. Šādu lēmumu arī atbalsta LLU Studējošo pašpārvalde, kas aktīvi aicina studentus ievērot dažādus drošības noteikumus, lai studijas varētu notikt klātienē," norāda universitātes pārstāve Lana Janmere.

Augstskolā katras studiju programmas direktors lemj, vai lekcijas organizēt attālināti, taču, tā kā lielākā daļa programmu ir inženierzinātnes un biozinātnes, klātienes apmeklējums ir vispiemērotākā kvalitatīvu studiju nodrošināšanai, norāda Janmere.

Visas aptaujātās augstskolas norādīja, ka seko līdzi epidemiologu ieteikumiem un prasībām –dezinficē virsmas, vēdina telpas un informē par aktuālajiem drošības pasākumiem savās telpās.

Jau vēstīts, ka IZM vadlīnijas Covid-19 situācijas kontrolēšanai nosaka, ka skolas un augstskolas rīkojas saskaņā ar SPKC norādījumiem, kā arī regulāri sniedz informāciju Izglītības kvalitātes valsts dienestam, ja izglītības iestādei, izglītojamam vai darbiniekam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus vai izglītojamam jāievēro pašizolācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!