Arhitekti, izstrādājot Rīgas Lielās ģildes ēkas rekonstrukcijas projektu, piedāvājuši ēkas pagalmā būvēt stiklotu piebūvi, taču uz šādu iespēju skeptiski raugās pilsētas kultūras pieminekļu aizsargi.
Pēc Kultūras ministrijas pasūtījuma filharmonijas rekonstrukcijas projektu izstrādāja arhitekti Modris Ģelzis un Juris Gertmanis, informēja Rīgas domes Attīstības departamentā.

Projektu piektdien vērtēja Rīgas Pilsētbūvniecības padomes sēdē. Taču pieminekļu aizsargi piebūves būvēšanu vērtē skeptiski. " Paredzētā piebūve ieviesīs radikālas izmaiņas Vecrīgas vēsturiskajā kultūrvidē," paudis Rīgas kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas priekšnieks Andis Cinis. Viņš uzskata, ka tādēļ projekts rūpīgi jāapspriež un jāizvērtē ne tikai speciālistiem.

"Prātīgākā izvēle būtu radīt jaunu, pilnībā modernu koncertzāli, bet tam mūsu valsts pagaidām finansiāli nav gatava. Jāsaprot, vai piebūve kā īstermiņa grūtību risinājums ir piemērotākais pasaules kultūras mantojuma piemineklī - Rīgas vēsturiskajā centrā, kura daļa ir arī Vecrīga," viņš teica.

Valsts kultūras pieminekļu inspekcija piebūvi gan esot saskaņojusi.

Padome ieteica ēkas rekonstrukcijas projektu izvērtēt Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē.

Rekonstrukcija ēkai nepieciešama, lai nodrošinātu filharmonijas orķestrim administratīvās un funkcionālās telpas un padarītu koncertzāli pieejamāku cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Kultūras ministrija līdz aptuveni 2006.gadam iecerējusi pabeigt Lielās ģildes restaurāciju, taču viss būšot atkarīgs no piešķirtā finansējuma. Šobrīd vēl nav aprēķinātas kopējās rekonstrukcijas un restaurāciajs darbiem paredzētās izmaksas.

Pēdējie remontdarbi Lielajā ģildē veikti 1963.gadā pēc ugunsgrēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!