Foto: F64
Lielo pilsētu vadītāji, kas pirms dažām nedēļām nosūtīja brīdinājuma vēstuli augstākajām amatpersonām par gatavību prasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministraEdmunda Sprūdža (RP) demisiju, ir ne tikai atteikušies no tā, bet saredz iespēju ar ministru konstruktīvi sadarboties, vēsta laikraksts ”Diena”.

Pagaidām vēl nevarot runāt par abpusēju uzticību, bet pilsētu pārstāvji ir sajutuši ministra vēlmi viņos ieklausīties un pat nostāties pašvaldību pusē drīzumā gaidāmajā diskusijā par Ekonomikas ministrijas piedāvāto valsts un arī pašvaldību kapitālsabiedrību projektu, kas valdībā esot pieteikts kā Ministru kabineta lieta un radot iespaidu par kapitālsabiedrību revīziju, kas varot izraisīt vietējo līderu protestus.

”Diskusijās parādās auglīguma asni,” pēc pilsētu tikšanās ar Sprūdžu trešdien konstatēja Lielo pilsētu asociācijas prezidents, Jūrmalas mērs Gatis Truksnis. Pēc trim nedēļām abas puses vienosies par nākamo sarunu raundu. Par to, ka lielās pilsētas ir zaudējušas interesi cīnīties ar nozares ministru, liecina arī tas, ka uz tikšanos bija ieradušies tikai trīs pilsētu pašvaldību priekšsēži – Truksnis, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un Valmieras mērs Inesis Boķis. Pārējie bija deleģējuši vietniekus vai zemāka ranga domes darbiniekus.

Valmieras mērs Boķis, kurš tikšanos ar Sprūdžu novērtējis kā ”daudz konstruktīvāku par iepriekšējo”, un laikrakstam VARAM raksturojis ar vārdiem ”mūsu ministrija”.

Daļa pašvaldību vadītāju tā dēvē arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru, tāpēc viņi pretim vēlas sagaidīt Sprūdža atbalstu valdībā pašvaldību interesēm. Ministram sarunā pārmests, ka viņš nav bijis Latvijas Pašvaldību domes sēdē, kurā pašvaldībām neizdevās panākt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļas palielināšanu no 80% līdz 85%, uz ko norādījis Truksnis. Ministrs uzskata, ka tā ir tikai Finanšu ministrijas un premjera Valda Dombrovska(Vienotība) kompetence.

Jau ziņots, ka iepriekš neapmierinātību ar ministra iniciēto darbības virzienu pauduši visu deviņu lielo pilsētu vadītāji, jo tas rada draudus tālākai pašvaldību attīstībai, Eiropas Savienības fondu līdzekļu zaudēšanu un apdraud iedzīvotāju labklājību. Neskatoties uz republikas pilsētu domju priekšsēdētāju nepārprotami izteiktajām bažām, līdzšinējā Sprūdža darbība "neliecina par to, ka ministrs ir ņēmis vērā pilsētu vadītāju argumentus attiecībā uz plānotajām reformām un problēmu risināšanu", iepriekš paudusi Latvijas Lielo pilsētu asociācija.

Asociācija septembra vidū arī vērsusies pie augstākajām valsts amatpersonām ar brīdinājumu, ka varētu prasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) demisiju, to var tikai paziņot, bet - ne panākt. 

Savukārt pašvaldībās no Saeimas partijām visplašāk pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!