Vairums Latvijas lielo pilsētu Ziemassvētku rotājumiem šogad tērēs vairāk nekā citus gadus, taču arī šogad visvairāk līdzekļu šim mērķim atvēlējusi Rīga, liecina aģentūras BNS veiktā aptauja.
Rēzeknē Ziemassvētku rotai līdzekļi vispār nav atvēlēti, bet Liepāja tērēs par diviem tūkstošiem latu mazāk.

Rīgas rotāšana Ziemassvētku laikā šogad izmaksās trīs reizes vairāk nekā pērn - pašvaldība šim mērķim plāno tērēt apmēram 64 tūkstošus latu. Pērn gadu mijā pilsētas rotai pašvaldība tērēja 20 tūkstošus latu, bet vēl gadu iepriekš - tikai 10 tūkstošus latu.

Rīgā Ziemassvētku laikā būs četras galvenās egles - Doma laukumā, Rātslaukumā, iepretim Kongresu namam un pirmo reizi pie Brīvības pieminekļa. Doma laukuma egli rotās ar bērnu zīmētām apsveikumu kartītēm. Līdz Ziemassvētkiem iecerēts atjaunot gaismas spuldzīšu veidotās zvaigznītes Brīvības bulvāra liepu alejā, karogu mastus pie Brīvības pieminekļa apvīs ar egļu zaru un spuldzīšu virtenēm, ar gaismas virtenēm un skujām plānots rotāt arī apgaismes stabus pilsētā.

Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, Rīgā arī būs konkurss uzņēmējiem par labāk noformēto Ziemassvētku skatlogu.

Ventspils šogad pilsētas Ziemassvētku noformējumam, sešu egļu uzstādīšanai un izrotāšanai tērēs aptuveni 20 000 latu, kas ir tikpat cik iepriekšējos gados, aģentūrai BNS pavēstīja Ventspils Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš. Jaunā gada uguņošanai, kas ilgs 10 minūtes, pašvaldība atvēlējusi nepilnus 4000 latu.

Ziemassvētku un Jaunā gada pasākumu rīkošana pašvaldībai kopumā izmaksās aptuveni 3,5 tūkstošus latu, aģentūru BNS informēja Ventspils Kultūras centra direktore Valda Gulbe. Visvairāk - 1000 latu - piešķirti Ziemassvētku ieskaņas pasākumam decembra sākumā, kad iedegs pilsētas lielās egles. Pašvaldība naudu tērēs arī Bluķa vakara, dažādu koncertu rīkošanai, kā arī Jaunā gada sagaidīšanas pasākumam Lielajā laukumā.

Daugavpils domes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Korsaka aģentūru BNS informēja, ka pilsētas rotāšanai Ziemassvētkos tērēs 8000 latu un tas ir par pieciem tūkstošiem latu vairāk nekā pērn. Šogad īpašu uzmanību plānots pievērst Daugavpils mikrorajonu sapošanai svētku noskaņās. "Papildu izdevumi rodas, jo kopš pagājušajiem svētkiem pazuduši visi iepriekš izmantotie rotājumi," sacīja Korsaka.

Liepājā svētku rotājumam šogad tērēs mazāk nekā iepriekšējos gados - apmēram 14 000 latu, bet pērn šim nolūkam izlietoti vairāk nekā 16 000 latu. Pusi no rotājumiem paredzētās summas - aptuveni 7000 latu - izlietos līdz gada beigām, otru pusi - janvārī, rotājumus novācot un demontējot. Pilsētas galvenās egles uzstādīšanai un rotāšanai tērēs apmēram divus tūkstošus latu.

Pilsētas Ziemassvētku egli, tāpat kā iepriekšējos gadus, veidos no 600 mazām eglītēm, to plānots iedegt 13.decembrī. Egle šogad atradīsies ielas malā pie Pedagoģijas akadēmijas.

Šogad arī daudzi pilsētas uzņēmēji, kuru biroji un veikali atrodas pilsētas centrā - Lielajā un Graudu ielā -, atsaukušies uz domes aicinājumu radīt jauku svētku noskaņu visiem kopā. Dome atbalstīs šos uzņēmējus, piedāvājot iegādātās un uzstādītās Ziemassvētku gaismiņas pievienot pie kopējā pilsētas apgaismojuma un apmaksāt rēķinus.

Rēzeknes Kultūras centra vadītāja Ināra Jaudzema aģentūru BNS informēja, ka pilsētas rotājumiem šogad nav atvēlēts "neviens santīms", taču centra darbinieki mēģinās svētku noskaņu pilsētā ienest ar skuju vītenēm.

No iepriekšējiem gadiem pāri palikušas tikai gaismiņu virtenes, taču tās esot "pusizdegušas".

Jelgavā katru gadu Ziemassvētku rotai tērē par tūkstoti latu vairāk nekā iepriekšējā gadā - šogad spuldzīšu virtenēm un egļu rotāšanai tērēs 3000 latu. "Galvenais uzsvars ir uz gaismiņām. Lielajā ielā un Hercoga Jēkaba laukumā gaismiņu virtenes būs izliktas kokos," aģentūrai BNS klāstīja Jelgavas domes preses sekretāre Iveta Šurma.

Pašvaldība pilsētā uzstādīs un rotās četras egles, bet par lielākiem un mazākiem rotājumiem rūpēsies arī uzņēmēji.

Jūrmalas galvenā māksliniece Inta Maldupe aģentūrai BNS pauda, ka pilsētas rotāšanai tērēs nedaudz vairāk kā iepriekšējā gadā, taču precīzu summu viņa nevēlējās nosaukt, jo Finanšu komiteja par naudas piešķiršanu vēl nav lēmusi.

Pirmo reizi pie Jūrmalas domes ēkas atradīsies pilsētas krāsās rotāta egle, kuru svētdien iedegs pasaules galvenais Santaklauss. Horna dārza egli, kā vienmēr, rotās ar bērnu gatavotiem rotājumiem, bet galveno egli Bulduru laukumā greznos par uzņēmēju ziedoto naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!