Latvijā ieradusies Apvienotās Karalistes karaliene Viņas Majestāte Elizabete II un Edinburgas hercogs.

Augstos viesus lidostā "Rīga" sagaidīja Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un viņas dzīvesbiedrs Imants Freibergs.

Lielbritānijas karaliene Elizabete II un Edinburgas hercogs Latvijā ieradās no Lietuvas, bet pēc Latvijas apmeklējuma augstie viesi dosies uz Igauniju.

Vizītes gaitā vispirms notiks oficiālā sagaidīšana pie Rīgas pils, pēc kuras notiks karalienes parakstīšanās Goda viesu grāmatā Rīgas pils Ģerboņu zālē un abu pušu sarunas.

Elizabete II piedalījusies prezidentes rīkotajās pusdienās Melngalvju namā, kur karalienei paredzēta vienīgā publiskā uzstāšanās vizītes laikā.

Vizītes programma paredz, ka plkst.14.45 Elizabete II ar Latvijas prezidenti noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa un Lielbritānijas karaliene sasveicināsies ar Latvijas iedzīvotājiem.

Pēc ziedu nolikšanas Elizabete II netālu no Timma tiltiņa Rīgas mēra Aivara Aksenoka (JL) klātbūtnē atklās pieminekli, kas veltīts britu izcelsmes bijušajam Rīgas mēram Džordžam Armitstedam.

Vēlāk Elizabete II apmeklēs vizītes centrālo pasākumu sporta hallē "Arēna Rīga", kur kopā ar 4500 bērniem un pusaudžiem no visas Latvijas Lielbritānijas karaliene noskatīsies integrācijas projekta "Kopā" noslēguma koncertu.

Koncertu vadīs mūziķis Renārs Kaupers. Elizabete II koncertā varēs vērot dažādus priekšnesumus - Daugavpils skolēnu aerobikas priekšnesumu, Jevgeņija Čepovecka vijoles spēli, Latvijas un Lielbritānijas ratiņbasketbola komandu paraugdemonstrējumus, romu tautasdziesmas Dzintara Čīčas izpildījumā, mūsdienu dejas izrādi "Emocijas...jūtas", kurā piedalīsies Latvijas vājdzirdīgo un nedzirdīgo internātskolu audzēkņi u.c.

Pirmās vizītes dienas vakarā ap plkst.19. Elizabete II un Edinburgas hercogs tiksies ar augstām Latvijas valsts amatpersonām, piedaloties Lielbritānijas vēstniecības Latvijā rīkotajā pieņemšanā Mazajā ģildē.

Savukārt Edinburgas hercogs trešdien plkst.16.20 apmeklēs Anglikāņu baznīcu, tiksies ar Latvijas militārpersonām, kas dienējušas misijās Irākā un Afganistānā, atklās piemiņas plāksni britu kareivjiem, kas gāja bojā Baltijas valstu neatkarības cīņās, kā arī tiksies ar brīvprātīgajiem, kas strādā baznīcas zupas virtuvē.

Ceturtdien plkst.10.45 Elizabete II apmeklēs Okupācijas muzeju, kur tiksies ar tiem cilvēkiem, kas pārdzīvojuši holokaustu un deportācijas.

Pēc plkst.11.bērnu koris dziedās apsveikuma koncertu Rātslaukumā un Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja atvadīties no Lielbritānijas karalienes.

Ap 11.30 notiks atvadīšanās no Lielbritānijas karalienes un Edinburgas hercoga lidostā "Rīga".

Edinburgas hercogs rīt pirms plkst.11.apmeklēs žurnāla "Būvēt" un Lielbritānijas vēstniecības rīkoto starptautisko konferenci "Būvniecība klimata maiņas apstākļos" un pasniegs balvu studentu arhitektūras konkursa uzvarētājiem par videi draudzīga un energoefektīva ģimenes mājokļa projekta izstrādi.

Ar savu pirmo vizīti Latvijā Lielbritānijas karaliene Elizabete II un Edinburgas hercogs apliecinās Latvijas un Lielbritānijas ciešās un draudzīgās divpusējās attiecības.

Vizīte uz Baltijas valstīm uzsvērs ne tikai vēsturiskās saiknes starp valstīm, bet arī tās saites, kas vieno abas valstis pašlaik kā partnerus un sabiedrotos Eiropas Savienībā un NATO, teikts Elizabetes II apsveikuma vārdos Baltijas valstīm pirms gaidāmās vizītes.

Karaliene Elizabete II dzimusi 1926.gada 21.aprīlī. 1953.gada 2.jūnijā Vestminsteras abatijā notika Viņas Majestātes kronēšana.

Karaliene sabiedrībā parādās daudzos publiskos pasākumos, viņa ir vairāk nekā 700 organizāciju patronese un prezidente. Ar viņas palīdzību notiekošo oficiālo pasākumu skaits ir milzīgs. Piemēram, 2005.gadā viņa piedalījās apmēram 426 pasākumos Lielbritānijā un ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!