Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas prioritāte ir Lielbritānijai un Eiropas Savienībai (ES) izdevīga vienošanās "Brexit" jautājumā, kas ir iespējama, aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.

Sestdien Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā notikusi latviešu kopienas organizāciju sanāksme. Vēstniece pastāstīja, ka uz šo ikgadējo sanāksmi bija ieradušies 19 pārstāvji no organizācijām, kā arī diasporas mediji. Pasākuma pirmajā daļā latviešu organizāciju pārstāvji Lielbritānijā dalījās informācijā par iepriekšējā gadā paveikto un plānoja nākamo gadu.

Sanāksmes otrajā daļā tās dalībnieki pārrunāja "Brexit" jautājumu. Sarunā piedalījās arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Lielbritānijā pārstāvis, kas detalizēti stāstīja par latviešu Lielbritānijā tiesībām un dažādiem "Brexit" scenārijiem, norādīja Braže.

"No Latvijas puses prioritāri ir panākt abām pusēm izdevīgu vienošanos. Kā jau ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) teicis, 95% no izstāšanās līguma ir saskaņoti, un tas paredz visas ES pilsoņu tiesības Lielbritānijā. Patlaban tiek gatavots arī normatīvais regulējums, kas paredz piecu gadu uzturēšanās periodu, ar virkni tehnisku detaļu. Virkne iestāžu ir pretimnākošas un gatavas strādāt pie vienkāršotiem digitāliem risinājumiem, lai leģitīmi strādājošiem ES pilsoņiem Lielbritānijā, kuri šo faktu var pierādīt, būtu tiesības uzturēšanos šajā valstī saglabāt," sacīja Braže.

Vienlaikus viņa piebilda - ja vienošanās starp Lielbritāniju un ES netiks panākta, situācija tur dzīvojošajiem ES pilsoņiem būs neskaidra. "Lielbritānijas valdība ir paziņojusi, ka tā nodrošinās ES pilsoņiem tiem pašlaik esošās tiesības. Taču ir jāredz, kā tas īstenojas likumdošanā un ko tas nozīmē praktiski," sacīja Latvijas vēstniece Lielbritānijā.

Sanāksmes noslēdzošajā daļā tika pārrunāti remigrācijas jautājumi, kā arī Diasporas likums un darba iespējas Latvijā. No Latvijas pasākumā piedalījās dažādu reģionu pārstāvji, tostarp no Liepājas, Gulbenes, Daugavpils un Valmieras.

Pēc vēstnieces teiktā, diskusijā tika pārrunātas darba iespējas Latvijā, darba algas dažādu amatu kategorijās pirms un pēc nodokļu nomaksas, izmaksas par mājokli un izglītības iespējas bērniem. Latviešu kopienas organizāciju vadītājiem bija interese par visiem šiem jautājumiem. Braže rezumēja, ka kopumā sanāksme bija produktīva un noritēja pozitīvā gaisotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!