Kriminogēnā situācija Latvijā patlaban nav vienkārša, šodien žurnālistiem atzina Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis.
Komentējot pēdējos notikumus, kad mēneša laikā ir notikušas vairākas uzņēmēju slepkavības, kā arī ažiotāžu, kas izveidojusies ap Valsts prezidenta Drošības dienesta darbinieka Edgara Gulbja aizturēšanu un bēgšanas mēģinājumu, policijas priekšnieks atzina, ka situācija nav vienkārša, tomēr policija dara visu iespējamo.

Pēc viņa teiktā, deviņdesmitajos gados kriminogēnajā sfērā situācija bijusi visai komplicēta, un zināmā mērā sekas ir izjūtamas arī tagad, jo daudziem no tolaik apcietinātajiem beidzoties ieslodzījuma termiņi un viņi atgriežas sabiedrībā.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) ceturtdien ir oficiāli vērsies pie Valsts prezidenta Valda Zatlera ar lūgumu iespējami ātrākā laikā sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdi saistībā ar šodien no tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem saņemto informāciju, ka Latvijā darbojas nopietns noziedzīgs grupējums, kurā apvienojušies bijušie Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieki, bijušie padomju armijas desantnieki, kā arī bijušie un pat esošie Latvijas specdienestu darbinieki.

Par to informēja premjera preses sekretārs Arno Pjatkins.

Ar šo paziņojumu par noziedzīgo grupējumu premjers nāca klajā pēc tikšanās ar iekšlietu ministru Ivaru Godmani (LPP/LC) un policijas vadību, kas pie Kalvīša bija izsaukta saistībā ar aizturētā Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta darbinieka Edgara Gulbja mīklaino izkrišanu no policijas automašīnas un iegāšanos Daugavā.

Pēc Kalvīša teiktā, noziedzīgais grupējums nodarbojas ar naudas izspiešanu, krāpšanu un citām noziedzīgām darbībām, kas saistītas ar narkotisko vielu apriti.

Premjers norādīja, ka šis grupējums ir saistīts ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča lietu, kurā bija mēģinājums izspiest naudu un mēģinājums spridzināt augsto VID amatpersonu.

Grupējums esot saistīts arī ar jauno kriminālprocesu, kura gaitā trešdien tika aizturēts Gulbis un kas ierosināts par grupā veikta krāpšanu un izspiešanu "narkotiku jautājumā".

Šis grupējums, kā apgalvo premjers, iespējams, sadarbojas pat ar atsevišķiem politiķiem.

Kalvītis un Godmanis ir pārliecināti, ka patiesa ir policijas versija par Gulbja bēgšanas mēģinājumu trešdien konvojēšanas laikā, nevis viņa draudzenes un advokāta teiktais, ka Gulbis izgrūsts no policijas automašīnas. Tāpat Godmanis kategoriski noliedza, ka Gulbis apcietinājuma laikā būtu spīdzināts.

Jau ziņots, ka Gulbis trešdien pagaidām mīklainos apstākļos uz Salu tilta Rīgā izkritis no policijas automašīnas un iegāzies Daugavā. Viņš ar smagām traumām nogādāts Gaiļezera slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!