Foto: Publicitātes foto
Zemkopības ministrija(ZM) rosina liellopu audzētājiem novirzīt 1,71 miljonu eiro Covid-19 krīzē negūto ieņēmumu kompensēšanai.

Pēc ministrijas aplēsēm, atbalsts varētu attiekties uz 5153 saimniecībām. Plānotais atbalsts par vienu liellopu svārstās no 16,34 eiro līdz 60,11 eiro.

Ministrija atzina, ka Latvijā kopš 2020. gada otrā ceturkšņa Covid-19 ietekmē plašu ierobežojošo pasākumu dēļ gan Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā ilgstoši pasliktinājās situācija liellopu audzēšanas nozarē, samazinoties dzīvu liellopu un liellopu gaļas cenai.

"Šie apstākļi radīja ilgstošu negatīvu ietekmi uz liellopu audzētāju finansiālo situāciju, pasliktinot to dzīvotspēju un maksātspēju. Liellopu gaļas cenu Latvijā nosaka apstāklis, ka ražošana nozarē balstās uz eksporta realizāciju, vietējā gaļas tirgū novirzot tikai 17%," klāstīja ministrijā.

ZM aprēķini liecina, ka liellopu nozarei laikā no 2020. gada oktobra līdz decembrim un no 2021. gada janvāra līdz martam salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs gadu vidējo rādītāju attiecīgajos laikposmos nozares ieņēmumi ir samazinājušies attiecīgi par 9,1 un 10,7%.

"Turklāt Latvijas liellopu audzētāju konkurētspēju ietekmē Lietuvā īstenotie valsts atbalsta pasākumi Lietuvas liellopu audzētājiem līdz 2021. gada beigām," piebilda ministrijā.

Lai palīdzētu Latvijas liellopu audzētājiem, ZM izstrādājusi un nodevusi saskaņošanai noteikumus par valsts atbalsta piešķiršanu, administrēšanu un uzraudzības kārtību Covid-19 izplatības negatīvās ietekmes mazināšanai liellopu nozarē, šim mērķim novirzot 1,71 miljonu eiro.

Par ZM izstrādāto atbalsta programmu vēl jālemj Ministru kabinetam, bet pēc tam tā jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!