Foto: Pixabay

Lielo starptautisko sporta un kultūras pasākumu piesaistes un organizēšanas atbalsta programma, ko izstrādājusi Ekonomikas ministrija (EM), veicinās Latvijas konkurētspēju, atpazīstamību un sniegs tiešus un netiešus ekonomiskos ieguvumus, palīdzot atgūties no Covid-19 krīzes sekām, uzskata Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija (LKSSA).

Jau ziņots, ka EM izstrādājusi un nodevusi saskaņošanai grozījumus programmā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana", kuras mērķis ir veicināt nozaru konkurētspēju, tostarp attīstot Latvijas kā tūrisma galamērķa starptautisko konkurētspēju un veicinot vietējo tūrismu prioritārajos tūrisma sektoros.

EM dažādo valsts tēla atpazīstamības pasākumu starpā izdalījusi kultūras un sporta pasākumus.

Plānotais atbalsta mehānisms paredz finanšu atbalstu licenču maksām, lai konkurētu ar citu valstu organizatoru pieteikumiem un rīkotu lielus starptautiska mēroga notikumus Latvijā, un atbalstu mārketinga pasākumiem, lai piesaistītu lielāku ārvalstu tūristu skaitu nozīmīgu starptautisku notikumu apmeklēšanai Latvijā.

Trešdien EM attālinātā darba grupas sēdē prezentēja izstrādāto projektu.

"Lai atgūtos no Covid-19 radītajām sekām, krīze jāizmanto kā iespēja, tajā skaitā starptautiskās konkurētspējas veicināšanai. Šī mums ir iespēja parādīt sevi kā pievilcīgu un perspektīvu galamērķi. Indikācijas liecina, ka cilvēki ir noilgojušies pēc sporta un kultūras pasākumu apmeklēšanas klātienē," skaidro ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Viņš uzsvēra, ka tādēļ brīdī, kad epidemioloģiskā situācija būs stabilizējusies un ceļošana kļūs iespējama, labi sagatavoti pasākumi būs populāri, un ieguvējas būs gan sporta organizācijas, gan arī tūrisma un viesmīlības nozare, kas ir ļoti cietusi šajā krīzē.

Tikmēr LKSSA izpilddirektors Kaspars Gorkšs pauda gandarījumu, ka EM novērtēja LKSSA iniciatīvu, atzīstot to kā instrumentu ekonomikas un tūrisma veicināšanai, uzklausot sporta sabiedrības priekšlikumus un operatīvi rīkojoties, lai sagatavotu atbalsta mehānisma projektu. Sporta sabiedrība šo redakciju atbalsta un ir gatava iesaistīties arī turpmākajā izstrādes procesā, ja tas būs nepieciešams.

"Pašlaik šķiet, ka klātienes notikumi ir kaut kas teju neiespējams, taču lielie starptautiskie sporta pasākumi tiek plānoti gadiem uz priekšu. Tāpēc ir svarīgi, lai Latvija būtu iespējami labākās starta pozīcijās brīdī, kad šie pasākumi varēs notikt," uzsver Gorkšs.

LKSSA izpilddirektors arī atgādināja, ka vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka starptautisko lielo pasākumu atbalsts ir vērtīga valsts investīcija. Divi ieguldītie eiro nopelna vai dod atdevi ar pieciem eiro, tā palielinot iedzīvotāju labklājību. Proti, ārvalstu viesi Latvijā nakšņo, ēd, iepērkas.

"Un tās ir darba vietas pasākumu organizēšanā, viesnīcās, kafejnīcās, sporta bāzēs, kā arī efektīvāk izmantota infrastruktūra. Tā sports var dot pienesumu Latvijas ekonomikai," skaidro Gorkšs.

Pirms dažiem gadiem veiktais Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) pētījums liecina, ka aptuveni 15% no lielo sporta pasākumu apmeklētājiem ir ārvalstu viesi, kuri Latvijā tērējuši aptuveni 90-250 eiro dienā. Aplēsts, ka ārvalstnieku ekonomiskā ietekme bijusi 36% no kopējās pasākumu ekonomiskās ietekmes.

Paredzēts, ka par finansējuma sadali atbildēs Latvijas Investīciju attīstības aģentūra. Programma paredzēta gan nozīmīgiem starptautiskiem sporta, gan kultūras pasākumiem, kas kvalificējas atbilstoši izstrādātajiem kritērijiem masveidības un starptautiskās publicitātes ziņā. Gadā varētu tikt atbalstīti 10-15 starptautiski sporta un kultūras pasākumi. Kopā šim nolūkam nepieciešami aptuveni divi miljoni eiro. Atbalstu organizatori varēs saņemt pēc jau notikuša pasākuma, pierādot savus ieguldījumus.

Gorkšs piebilst, ka sagatavotais atbalsta mehānisms ir saskaņā ar topošo Sporta politikas pamatnostādņu 2021.-2027.gadam izvirzītajiem mērķiem.

"Sporta nozare ir starpdisciplināra, līdz ar to devums sabiedrībai ir plašāks nekā tikai vienas ministrijas ietvaros," uzsver Gorkšs.

Ekonomikā tas ir Latvijas vārds pasaulē, atpazīstamība un starptautiskas nozīmes pasākumi, tūrisms un tiešais ieguvums ekonomikai, proti, nodokļi, cilvēku tēriņi krīzes visvairāk skartajā nozarē - tūrismā un viesmīlībā.

Tikšanās laikā EM pārstāvji pauda pārliecību, ka normatīvie akti vēl janvārī tiks sagatavoti un iesniegti apstiprināšanai valdībā.

Sanāksmē piedalījās EM, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas attīstības un investīciju aģentūras un vairāku sporta organizāciju pārstāvji - LKSSA izpilddirektors Gorkšs, Liepājas rallija organizators Raimonds Strokšs, pasaules čempionāta posma motokrosā organizators Kristers Serģis un Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Lai starptautiskie kultūras un sporta pasākumi varētu kvalificēties atbalstam, pasākumam jābūt organizētam Latvijas teritorijā, bet ārvalstu apmeklētāju un/vai ārvalstu dalībnieku skaitam jābūt vismaz 1000.

Biedrība LKSSA nodibināta 2011.gadā ar mērķi apvienot komandu sporta spēļu sektoru. Tās dibinātāji ir piecu komandu sporta spēļu federācijas - LBS, Latvijas Futbola federācija, Latvijas Handbola federācija, Latvijas Hokeja federācija un Latvijas Volejbola federācija.

Patlaban LKSSA biedri ir 11 komandu sporta spēļu federācijas. Tā apvieno vairāk nekā 40 000 licencētu spēlētāju un sporta skolu audzēkņu. Vēl lielāks ir šajos sporta veidos iesaistīto bērnu un jauniešu, kā arī brīvajā laikā sportojošo skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!