Foto: LETA

Lielu daļu no tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) gada sākumā solītā visaptverošā tieslietu sistēmas audita veiks Valsts kontrole (VK), piektdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Arī pusmiljons eiro, kas šā gada budžetā bija rezervēts Bordāna solītajam auditam, tomēr nonāks atpakaļ valsts maciņā. Tas radījis bažas, ka solījums par sistēmas revidēšanu iegūlis atvilktnē, taču ministra biroja vadītājs to noliedz. "Doma absolūti nav atmesta, mēs visu laiku strādājam pie tā," skaidroja tieslietu ministra biroja vadītājs Aldis Bukšs.

Apzinot audita veikšanas iespējas, Tieslietu ministrija (TM) secinājusi, ka revīziju vislabāk varētu veikt VK. Īpaši šim mērķim valdībā jau apstiprināts aicinājums VK veikt revīziju par ekonomikas un finanšu jomas noziegumu izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitāti. "Tas bija vienkārši ļoti dabisks ceļš līdz labākajam risinājumam, saprotot, ka tādā gadījumā nav jātērē lieki valsts nauda," teica Bukšs.

VK jau 2017. gadā veica revīziju par pirmstiesas izmeklēšanas Valsts policijā efektivitāti un secināja, ka nepieciešams daudz plašāks audits un plānoja tādu veikt. Tagad atsaucoties valdības aicinājumam, tā visaptverošo revīziju iekļāvusi jau savā šā gada darbu plānā. "Tā būs plaša visaptveroša revīzija tieši specifiski ekonomisko un finanšu noziegumu izvērtēšanas jomā, lai mēs saprastu, kur ir problēmas," stāstīja Valsts kontroles Padomes locekle Ilze Grīnhofa.

TM neuzskata, ka tās solījumu izpilde šobrīd ir pārlikta uz VK pleciem. Apjomīgo revīziju VK iecerējusi pabeigt līdz nākamā gada beigām. Tās veikšanai, lai piesaistītu ārvalstu ekspertus no Eiropas Komisijas un OECD, revidenti lūgs piešķirt papildu līdz 200 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!