Foto: LETA

Patlaban Lielupē pie Jelgavas iet ledus, jo augštecē pirms Lielupes tilta pilsētas centrā ledus pārsvarā jau izgājis, bet tas blīvējoties turpina iet lejtecē aiz Jelgavas pils, novēroja aģentūra LETA.

Aptuveni ap plkst.16 ledus jau bija izgājis augšteces posmā līdz pilsētas centram, tāpat bija atbrīvojies neliels upes posms pretī Jelgavas pilij, bet neliels ledus daudzums bija sablīvējies pie Lielupes tilta.

Ap plkst.16.30 sakustējās sablīvējums pie tilta, un pilsētas centra daļā ledus izgāja samērā strauji, ko vēroja cilvēki ielu malās un uz tiltiem.

Lēnāk ledus turpina iet aiz Jelgavas pils, kur lejtecē tas sablīvējies.

Ledus gabali ir trausli, neskatoties uz aptuveni 30-50 centimetru biezumu. Tie peldot turpina lūzt, novēroja LETA.

Kopš plkst.9 ūdens līmenis Lielupē Jelgavā šodien ir cēlies par 23 centimetriem un pa dienas vidu sasniedzis 229 centimetru atzīmi virs jūras līmeņa Baltijas augstuma sistēmā (BS). Lielupē starp tiltiem tiek novērota reta ledus iešana, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pilsētas pašvaldībā.

Pēdējās stundas laikā Lielupes ūdens līmenis Staļģenē krities par vienu centimetru.

Applūduši un satiksmei slēgti Putnu iela, Būriņu ceļš pie Sniedzes ielas, Būriņu ceļa posms no Sniega ielas līdz Būriņu tiltam, Malkas ceļa posms no Žagaru ceļa līdz Malkas tiltam, Vītolu ceļš, Sniega iela, Bāra ceļš no tilta līdz 10.mājai, Kārniņu ceļš posmā no Lediņu ceļa līdz Vircavas tiltam, Romas iela posmā no 72.mājas līdz pilsētas robežai, 6.līnijas un Bumbieru ceļa krustojums. Uzvaras ielā, Ozolpilī, Upes ielā ūdens sasniedzis ceļa malu.

Ledus sastrēgumi Platones upē veidojas pie Strautnieku tilta, Svētes upē - pie Baložu tilta. Filozofu un Rūpniecības ielas krustojumā caurtekas nosprostotas ar maisiem.

Situācija pilsētā un novados šovakar tiks vērtēta Civilās aizsardzības komisijas sēdē plkst.17.

"Jelgavas autobusu parks" informējis pasažierus, ka 7.maršruta autobuss kursē tikai līdz Lediņu ceļam, bet 8.maršruta gala pieturā Bumbieru ceļā pasažieri tiek izlaisti aptuveni 200 metrus pirms pieturas.

Jau ziņots, ka šodien Jelgavas novada Līvbērzes pagastā evakuēti kāda mājokļa iedzīvotāji - seši cilvēki ar diviem suņiem un kaķi, savukārt Platones pagastā palīdzēts ar laivu bērnus nogādāt uz skolu un mājup.

Jelgavas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone aģentūru LETA informēja, ka novadā applūduša ceļa dēļ patlaban izolētas ir deviņas mājas, ar kuru iedzīvotājiem tiek uzturēti telefoniski sakari un nepieciešamības gadījumā pašvaldība var sniegt palīdzību.

Lielupes pali skāruši arī vairākas teritorijas Ozolnieku novada Salgales pagastā, kur plūdu ieskauti ir desmit mājokļi, bet evakuācija pagaidām nav nepieciešama.

Ozolnieku novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Kairiša aģentūru LETA informēja, ka patlaban visvairāk applūdušas ir teritorijas Salgales pagasta Emburgas apkaimē, kas ir pie Lielupes.

Tur patlaban no ārpasaules nosacīti ir atrauti desmit mājokļi lauku saimniecībās, kur applūduši piebraucamie ceļi, bet pašas mājas ir uz uzbērumu saliņām un pagaidām nav applūdušas.

Ozolnieku novadā jau iepriekš tika apzināti 34 mājokļu iedzīvotāji plūdu riska zonā. Vairums no viņiem paši ir sagatavojušies plūdiem, jo dzīvo apkaimē, kur tā ir regulāra parādība, un nav izteikuši vajadzību evakuēties, skaidroja Kairiša.

Šorīt konstatēts, ka Jelgavā, turpinoties celties Lielupes ūdens līmenim, palu ūdens sasniedzis dažu pilsētas nomaļu ielu malas, applūdušas atsevišķas nomales ielas Svētes upes apkaimē, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādē "Pilsētsaimniecība".

Šodien applūdis arī Romas ielas posms pie Platones upes pilsētas nomalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!